Nieuwsbericht Welzijn op Recept: van samen wandelen tot een coachingstraject
Welzijn op Recept is een aanpak waarbij de huisarts iemand doorverwijst naar een welzijnscoach. Dit gebeurt als diegene bijvoorbeeld stress heeft, somber is of eenzaam, maar hier geen medische redenen voor zijn. Samen met de welzijnscoach wordt gekeken wat het beste bij die persoon past om meer mee te doen. Zoals bewegen, creatief bezig zijn of (vrijwilligers)werk vinden. Pim Brueren is welzijnscoach in de gemeente Meerssen. "Het doel is dat mensen zich weer beter gaan voelen en meer grip krijgen op hun situatie."
Via de huisarts
Stel je voor: iemand komt regelmatig bij de huisarts met niet-medisch verklaarbare klachten. Medicatie en doorverwijzing naar een specialist zijn niet echt de oplossing. Of iemand zit al jaren ziek thuis en weet niet hoe het verder moet. De wachtkamer bij de huisarts loopt vol, UWV of de sociale dienst heeft niet altijd een passende oplossing. Welzijn op Recept biedt dan uitkomst. "We zijn er om met name de huisarts te ontzorgen, om iets extra's te bieden", vertelt Pim. "Juist de huisarts kent de mensen het beste. Hij of zij kan ze naar ons doorverwijzen om eerste stappen te zetten."
Luisteren
"Het eerste wat ik altijd doe is luisteren. Het liefst kom ik bij mensen thuis, als ze dat willen. Ik geef niet te snel advies, maar neem ze aan de hand waardoor ze zelf een stapje verder komen. Soms is het net dat ene zetje of steuntje in de rug dat iemand nodig heeft." In het begin zag Pim vooral ouderen. "Dan zoeken we samen naar aanknopingspunten: waar krijg je energie van, wat vond je vroeger leuk? Afhankelijk daarvan kijken we of er bijvoorbeeld een activiteit is waar we samen een keertje naartoe kunnen gaan." Huiskamers, een wandelclub of koffie drinken in de bibliotheek.
Coaching
"Maar tegenwoordig zie ik ook jongvolwassenen. Huisartsenpraktijken weten me steeds beter te vinden, en de doelgroep wordt breder. Als aanknopingspunten lastig te vinden zijn, beginnen we soms met een coachingstraject. We kijken samen hoe de week eruit ziet, en wat ze anders willen in de toekomst." Aan de hand van prikkelende en uitnodigende vragen laat Pim de deelnemer zelf onderzoeken wat ze kunnen veranderen en waar ze hulp bij nodig hebben. "Dit idee komt vanuit de positieve gezondheid, waarbij wordt gekeken wat er wél aanwezig is in het leven van iemand."
Voorbeelden
Pim is nu zo'n drie jaar welzijnscoach. "Een voorbeeld dat me bijblijft is een vrouw van 35 die in de bijstand zat. Ze kreeg steeds fabriekswerk aangeboden, maar kreeg daar geen energie van. Ze zat thuis en zag alleen een toekomst in de bijstand voor zich. Uit de gesprekken bleek dat ze graag met kinderen werkte. Daar had ze zelfs ervaring in! Dus nu zit ze in een participatietraject op een school." Door de jaren heen zag hij hoe mensen begonnen met vrijwilligerswerk, een hobby oppakten, gingen sporten of taallessen gingen volgen. "Binnenkort begint een onderzoek naar de effecten van Welzijn op Recept. Dan zien we nog beter wat de impact is."
Alle vijf huisartspraktijken in de gemeente Meerssen verwijzen door naar Welzijn op Recept. Dus heb je vragen of interesse? Bespreek het met je huisarts. Verder lezen kan hier.