Gemeente Meerssen | Sfeervol Meerssen Run: na 25 jaar een begrip voor velen

Nieuwsbericht Sfeervol Meerssen Run: na 25 jaar een begrip voor velen

Gepubliceerd op: 26 juni 2024 13:50

SM Run 1
Wat in 1998 begon als Marathon Meerssen is inmiddels uitgegroeid tot de Sfeervol Meerssen Run met een groep vaste enthousiaste deelnemers en een betrokken bestuur. Dit jaar is het evenement uitgebreid met een duoloop en een wandeleditie. Voor ieder wat wils.

Hoe het begon

Roel Lemeer is al vanaf een van de eerste edities betrokken. "Ik ben zelf hardloper en werd destijds gevraagd door de toenmalige voorzitter." Hij zei meteen ja, maar op één voorwaarde: hij wilde zelf blijven mee rennen. "We waren toen een van de weinige marathons in het zuiden. Zo rond 2012 hadden we ruim 1000 inschrijvingen." Dat is door de jaren heen minder geworden. Hoe komt dat? "De concurrentie is groot. Niet alleen van marathons, maar er zijn tegenwoordig ook trails, triatlons, andere afstanden. Dan moeten mensen kiezen."

SM Run 2
Van marathon naar run

Tegenwoordig is Lisbeth Evers voorzitter. "Ik vond het als hardloper al een superleuk event. Professioneel georganiseerd en een uitdagend parcours. Sport is belangrijk voor mensen: je voelt je goed, zowel lichamelijk als mentaal." Door het teruglopend aantal deelnemers en oplopende kosten is vijf jaar geleden gekozen voor andere afstanden. De naam veranderde in Sfeervol Meerssen Run. "Je ziet dat steeds meer mensen recreatief gaan hardlopen. Dat is een mooie ontwikkeling. Daarom hebben wij de drempel verlaagd en bieden we kortere afstanden aan", legt Roel uit.

Via via

Door de jaren heen hebben de twee heel wat anekdotes verzameld. Van verregende edities tot een Olympische roeister die meedeed. "Vorig jaar werden een paar dagen voor het event de regels aangescherpt", herinnert Roel zich. "We moesten plotseling een arts ter plekke hebben. Toen heb ik via via een huisarts geregeld. Die vond het nog leuk om te doen ook gelukkig." Tijdens corona werd er een aangepaste run georganiseerd. Lisbeth: "En de routes zijn en de loop der tijd een aantal keer veranderd.

Sociaal

Dat hardlopen ook een sociaal element heeft, blijkt wel uit de vriendengroepjes die zijn ontstaan. Roel: "Vier maanden vooraf organiseren we een maandelijkse parcoursverkenning. Een van onze bestuursleden geeft eerst een warming up. Dat is altijd erg leuk. En achteraf spreken mensen nog even samen af op het terras." De route door het centrum is inmiddels aangepast. "We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de middenstand."

SM Run 3
Bijzonder

En er is nog iets bijzonders aan de hand met de Sfeervol Meerssen Run. "De medaille wordt van klei gemaakt en gebakken door vrijwilligers van 't Zunneke", vertelt Lisbeth. "De scouting en kindervakantiewerk helpen al van oudsher mee bij de verzorgingsposten", vult Roel aan. "En de start is voor de basiliek, dat is toch wel heel speciaal. We hebben elk jaar tevens een DreamTeam. Dat is een groep van zo'n zes tot acht lopers die onder begeleiding trainen voor de halve marathon. Zij willen graag een goeie tijd neerzetten. Liefst een persoonlijke record natuurlijk."

En nu?

In 2024 zijn er op 15 september drie verschillende afstanden voor volwassenen (5, 10.5, 21.1 km) en de UNICEF Kinderloop van 400, 800 en 1200 meter. "Dat is een mooie samenwerking.. Vooral de warming up met al die kinderen is leuk om te zien", vertelt Lisbeth. De dag voor de Sfeervol Meerssen Run zijn er twee wandeledities: 6 km (ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens) en 12 km. Genoeg mogelijkheden voor iedereen om sportief bezig te zijn.