Gemeente Meerssen | Onderzoeksraad publiceert rapport nav neerkomen motorbrokstukken vliegtuig op Meerssen

Nieuwsbericht Onderzoeksraad publiceert rapport nav neerkomen motorbrokstukken vliegtuig op Meerssen

Gepubliceerd op: 19 april 2023 14:20Boeing
Foto: Maastricht Aachen Airport
Op zaterdag 20 februari 2021 kreeg een Boeing 747-400 een motorstoring tijdens het opstijgen. Door de motorstoring verloor de motor via de uitlaat brokstukken, die terechtkwamen op Meerssen. De brokstukken veroorzaakten bij twee mensen letsel en schade aan o.a. woningen en autos. Nadat de cockpitbemanning de motor had uitgeschakeld, werd uitgeweken naar de luchthaven in Luik, waar het vliegtuig veilig landde. Dezelfde dag is de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een onderzoek gestart. Op woensdag 19 april 2023 is het onderzoeksrapport gepubliceerd. 

Lees hier het volledige rapport.


De Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet de volgende aanbevelingen:

Aan Longtail Aviation:

1. Zorg voor een volledige en toegankelijke administratie van het (niet) opvolgen van service bulletins voor de motoren die voor de vloot van uw verkeersvliegtuigen geleased worden.

Aan de United States Federal Aviation Administration:

2. Overweeg opnieuw of Service Bulletin 72-462, gezien het risico voor derden, via een luchtwaardigheidsrichtlijn verplicht moet worden gesteld.

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat:

3. Voer voor de woongebieden rondom Maastricht Aachen Airport een beoordeling uit van de risico's verbonden aan vallende vliegtuigonderdelen, zoals motorbrokstukken, en publiceer de resultaten hiervan.


Reactie burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van Meerssen:

"Ik ben blij met deze aanbeveling, omdat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hiermee aangeeft de onveiligheidsgevoelens van onze inwoners zeer serieus te nemen. Nu is de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan zet. Ik hoop dat hij zich deze aanbeveling van de Onderzoeksraad zeer ter harte neemt."  


We houden je via deze website op de hoogte van het vervolg.

Wil je deze en andere informatie van de gemeente Meerssen automatisch in je mailbox ontvangen?

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief Sfeervol Meerssen.