Gemeente Meerssen | Oerboerroute: fietsen langs de geschiedenis

Nieuwsbericht Oerboerroute: fietsen langs de geschiedenis

Gepubliceerd op: 18 juli 2023 15:25

oerboer route

Op woensdag 19 juli is 'De Oerboerroute' gepresenteerd. Deze fietsroute - die ook door de gemeente Meerssen gaat - laat liefhebbers van fietsen, rust en natuur kennismaken met de bijzondere geschiedenis van de 'Bandkeramiekers'. De fietsroute bestaat uit twee lussen: de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km).

Museumroute  

Tijdens de museumroute door de gemeenten Beek, Meerssen, Sittard-Geleen en Stein fiets je langs belangrijke vondstplekken en kunnen onderweg vier musea worden bezocht: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein). De grensoverschrijdende Groenroute door de gemeenten Maastricht, Meerssen, Maasmechelen (BE), Lanaken (BE) en Riemst (BE) voert de fietser door het plateaulandschap langs de Maas, het Albertkanaal en centrum van Maastricht.

Groenroute

Tijdens de Groenroute passeer je de grens tweemaal: één keer met het veer vanuit Geulle en de tweede keer via de brug in Veldwezelt (BE). Beide routes starten bij Buitencentrum mOERveld in Geulle, waar bezoekers kunnen ervaren hoe het moet zijn geweest om als prehistorische boer te leven. Op dit moment wordt er een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij nagebouwd.

Fietsknooppunten 

Beide lussen zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem. Met behulp van extra routeaanwijzingen kunnen alle verborgen prehistorische plekken worden bezocht.

Meer weten? 

Meer informatie over de prehistorie in Zuid-Limburg en over 'De Oerboerroute' is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/oerboeren.

Verkooppunten fietsroute

Kijk voor informatie op de website van Visit Zuid-Limburg