Gemeente Meerssen | Nieuwjaarstoespraak 2025 Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Nieuwsbericht Nieuwjaarstoespraak 2025 Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Gepubliceerd op: 07 januari 2025 09:00

Nieuwjaarstoespraak 2025
Op maandag 6 januari 2025 was de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Meerssen. Inwoners, verenigingen, instanties en gemeentebestuurders wensten elkaar de beste wensen toe. Kon je er niet bij zijn? Je vindt de speech van burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz hieronder.

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Clermonts-Aretz

Lieve mensen, dames en heren,

Welkom allemaal op onze Nieuwjaarsbijeenkomst waarin we toasten op alwéér een nieuw jaar.

Een goede gewoonte. Even samen zijn, elkaar het beste wensen en een nieuwe start maken. Een moment van verbinding. Als we íets nodig hebben in deze tijd dan is het dát wel. Voor mij persoonlijk is deze bijeenkomst heel bijzonder, want het is mijn laatste in mijn rol als uw burgemeester. Na tien jaar lonkt het welverdiende pensioen, zoals dat zo mooi heet. Maar wees gerust: mijn energie voor dit mooie Meerssen is voorlopig nog niet op.

Allereerst wilt u natuurlijk weten wat die schaal koekjes hier doet. Zelf gebakken ja, één van mijn hobby's. Misschien een vervolg op de brilletjes van vorig jaar en de wandelschoenen van 2022? Ben ik al aan het oefenen geweest voor de zeeën van vrije tijd die op me wachten? Als voorschotje op mijn pensioen? Nee en nee, op zoek naar een thema voor deze speech kwamen de dames van communicatie met het idee om koekjes uit te delen. Onze ambtenaren, de raad en het college weten hoe ze smaken. Koekjes als symbool om te verbinden, iets wat volgens de dames goed bij mij past. Dames, dank voor het compliment, maar ik wil het graag wat breder trekken.

Kent iemand spreekwoorden en uitdrukkingen met koekjes? Hoor ik daar zoete koekjes bakken? Feit is dat we ook in 2024 niet enkel zoete broodjes hebben gebakken in onze gemeente. De nieuwe overlegstructuur in vergaderingen viel niet bij iedereen in goede aarde. Er zijn felle discussies gevoerd, beslissingen genomen waarmee niet iedereen het eens was.

Ik vertel u niks nieuws: het is niet altijd koek-en-ei in het leven. Hier in gemeentehuis niet, bij de verenigingen niet en waarschijnlijk ook niet bij u thuis. En in de wereld al helemaal niet. We leven in een tijd van groeiende tegenstellingen, polarisatie en onverdraagzaamheid. Oorlogen woeden voort en verharden zelfs. Kijk naar de toenemende agressie van Rusland tegen de Oekraïne. Toen we bijna drie jaar geleden Oekraïense vluchtelingen een veilige plek boden in ons Meersen zou dat voor "even" zijn. Ik zie het einde van het conflict nog niet. En zolang het duurt, blijven wij mensen helpen, een thuis bieden. Meerssen is gastvrij, laat dat zo blijven. Kijk naar het Midden-Oosten waar steeds meer partijen betrokken raken bij de oorlog. Kijk naar de afschuwelijke beelden uit Syrië. Kijk ook naar de onrust in de Nederlandse samenleving. Ik ben geboren in 1955. Een kind van ná de oorlog. Maar ik vraag me vaak af: hoe lang is dat nog zo? Onze oud-premier Mark Rutte heeft als kersverse NAVO-chef al gezegd dat we nóg niet in oorlog zijn. Maar hij sluit niets uit en roept op om voorbereid te zijn, om ons in Europa te bewapenen. Hoe moeten we de rol van de Verenigde Staten zien als Trump binnenkort weer aan de macht is? In dit geopolitieke tijdperk herleven de beelden van de koude oorlog. Notabene in het jaar waarin we onze 80-jarige vrijheid herdenken en vieren, maar daarover zometeen meer...

Toch moeten we ons op meerdere scenario's voorbereiden. Niet met angst of in paniek, zeker niet, maar met ons gezond verstand. Want stelt u zich eens voor dat u enkele dagen geen water meer uit de kraan krijgt, uw huis niet kunt verwarmen, niet kunt koken of geld pinnen en een cyberaanval ons digitaal onbereikbaar maakt. Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Ludy Schmidt deed onlangs een indringende oproep aan alle burgemeesters om hun inwoners hierop voor te bereiden. Het is immers in de krijgsmacht een gevleugelde uitspraak dat 'hij die vrede wil, zich voorbereidt op oorlog'. Het besef dat ook wij kwetsbaar zijn, sijpelt langzaam door in de samenleving. Maar door niet weg te kijken, ons voor te bereiden op mogelijke dreigingen en de schakel van onderlinge verbondenheid sterk te houden, blijven we overeind en blijft onze vrije wereld - ook hier in de gemeente Meerssen - vrij.

Maar nu terug naar 80 jaar bevrijding en de vrijheidsboodschap die we daarvoor met elkaar moeten blijven delen. Dit besef dringt ook door bij onze jeugd. In dat kader stel ik u graag voor aan Feline van Hulst uit Bunde. Ze maakte een enorme indruk op mij met haar bijdrage over vrijheid. Daarom is ze vanavond onze gast als baken van hoop en vrijheid. Deze jongedame won met haar vrijheidsverhaal een reis naar Washington D.C., waar ze Memorial Day zal bijwonen en een oorlogsveteraan zal ontmoeten. Ze werd onder andere geïnspireerd door haar opa Maarten van Hulst die het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog meemaakte en overleefde. Feline's bijdrage aan de wedstrijd 80 jaar bevrijding georganiseerd door Connect5 en Delta Airlines was een video met de boodschap: ik citeer ...

'Luister naar elkaar, met respect.
Je moet zelf kunnen beslissen wie je bent.
Dat is vrijheid!'

Die boodschap raakte mij! En daarom hebben we Feline uitgenodigd om vanavond hier bij ons te zijn. Niet alleen om haar te feliciteren met haar prijs, maar ook om te zeggen dat we grote bewondering hebben voor haar boodschap en dat het hoopvol is dat de jongeren op deze wijze bezig zijn met het zó belangrijke onderwerp vrijheid.

Dankjewel Feline!

Ik heb ook een kleine attentie voor jou. Uiteraard krijg je van ons een mooi bloemetje als felicitatie. Daarnaast geef ik je een Meerssense vlag, die jou gaat vergezellen op de reis naar Washington. Een klein stukje Meerssen gaat mee naar jouw bijzondere ontmoeting met veteranen in Amerika.

Dames en heren,

We kijken vandaag terug en vooruit en mogen niet ontevreden zijn met de ontwikkelingen in de gemeente Meerssen. De ambtelijke organisatie is weer sterker geworden. Jonge mensen gaan de uitdagingen aan, ervaren dat in deze gemeente veel en mooi werk ligt. Ik ben trots op al die vakmensen en op onze bestuurders. We zijn gestart met diverse woningbouwplannen en er liggen concrete nieuwe plannen voor de toekomst. Komend jaar starten de voorbereidingen voor de werkzaamheden op de Markt. We maken samen met partners stappen in de strijd tegen dreigende wateroverlast en mogelijke droogte. We investeren in sport, in onderwijs (de Bundeling) in voorzieningen in alle kernen. In Bunde worden de laatste puntjes op de i gezet voor de start van het MFC in de voormalige Agneskerk. Een aanwinst voor de hele gemeente. We proberen de winkelleegstand een halt toe te roepen en bedrijven ontwikkelruimte te geven. Waarbij ik onze inwoners wel uitdrukkelijk wil oproepen om hun geld lokaal uit te geven.

Steun je eigen economie, je eigen horeca en retail! Neem een koekje van eigen deeg...om bij het thema te blijven.

Lieve mensen,

Ik sta hier niet, omdat ik alleen maar graag zoete broodjes bak. De uitdagingen worden er niet minder op. Ik kan u dan ook geen lieverkoekjes verkopen.

Er komen bezuinigingen op ons af, de financiering van goede jeugdzorg en WMO is geen sinecure. Ook in onze gemeente zien we steeds meer mensen met dementie. Hoe kunnen we mensen die het treft en hun naasten, hun mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen? Ik nodig u uit: doe mee aan het project "dementievriendelijke gemeente". Waarbij we alle inwoners vragen om begrip, om een steentje bij te dragen.

Nog zo'n uitdaging waarin we zelf moeten acteren: duurzaamheid. We willen een actieve bijdrage leveren aan de transitie naar duurzame energie. Met het vervangen van ouderwetse en energievretende straatverlichting door led zijn we al aardig op weg. In december stelde de raad de Energievisie vast. Dat is een belangrijke stap! Maar er is méér nodig. Daar hebben we ook u bij nodig. Laat ons daarin samen voorop lopen. Samen voor een duurzame gemeente. In mei zal de Raad een strategische toekomstvisie vaststellen voor de jaren tot 2030. Een belangrijk kompas om verder op te varen. Het spoorboekje voor de toekomst voor het college en de raad. Volgens mij is Meerssen toekomstbestendig, ondanks het politieke gekibbel en alle uitdagingen die er liggen.

Zelf zal ik nog een klein half jaar alles uit de kast halen. Zoveel mogelijk bijeenkomsten, jubilarissen, gouden paren, evenementen en feesten bezoeken. Altijd heb ik mijn energie gehaald uit al die mensen. Nooit heb ik gezegd "de koek is op". Al die ontmoetingen zal ik missen, zélfs het blauwbekken in de kou bij het uitroepen van de prins. Zeker in tijden waarin we elkaar het hardste nodig hebben – in de coronatijd en tijdens en na de waterramp ... Als burgemeester deel je lief en leed, probeert te verbinden. Dat zal ik het meeste missen.

Lieve mensen,

Ik zei het net al: dit is mijn laatste nieuwjaarspeech. In de zomer draag ik die prachtige ambtsketen over aan mijn opvolger. Ongetwijfeld een emotioneel moment. Zij of hij kan in ieder geval rekenen op een vliegende start met een gemotiveerd college en dito ambtenaren. En mijn opvolger kan gerust zijn: volgend jaar sta ik hier – es god bleef - als gewone Meerssense burger en luister ik naar de nieuwjaarstoespraak van míjn burgemeester. Ik ben hier geworteld, ik ga hier niet weg. Ook daar kan ik me op verheugen! 

O ja, voordat ik afsluit nog één ding: bitterballen... Mijn adagium bij raadsvergaderingen was de afgelopen 10 jaar: als we vóór 22.00 uur – en géén minuut later - klaar zijn met de vergadering dan zijn er bitterballen. Tja ... Omdat de diepvries in het bedrijfsrestaurant inmiddels volgestouwd ligt met bitterballen die bijna over de datum zijn ... krijgt u vanavond overheerlijke bitterballen geserveerd.

Laat het smaken!

Laat ons toasten op het nieuwe jaar, op onze mooie gemeente en op een hoopvolle toekomst voor ons allemaal ...

Proost!