Gemeente Meerssen | Neem een kijkje in duurzaamheid op 26 oktober en 2 november

Nieuwsbericht Neem een kijkje in duurzaamheid op 26 oktober en 2 november

Gepubliceerd op: 02 oktober 2024 13:25

Logo SDM nieuw
Interesse in zonnepanelen, een warmtepomp, energieopslag of slim besparen op elektriciteit en gas? Plannen om een ecologische tuin te maken of zuiniger om te gaan met water? Doe dan mee aan de Duurzaam Wonen Route op 26 oktober of 2 november, georganiseerd door de Stichting Duurzaam Meerssen. 
Veertien inwoners en organisaties laten zien hoe zij hun steentje bijdragen aan de energietransitie, biodiversiteit, natuurbeheer en/of waterbeheersing.

Hoe werkt het?

Ga naar de website van Duurzaam Meerssen, kies voor één of meerdere onderwerpen die je wilt bezoeken en schrijf je in. Het bestuur regelt dan de afspraken en een persoonlijke route langs jouw voorkeuren.

Inspiratie

Wil je alvast kennismaken met de veertien deelnemers? Lees dan hun verhalen. Op de website van Duurzaam Meerssen komen ze allemaal aan het woord: Jan Janssen, Gustaaf van Ditshuijzen, Els en Wim Derks, Guido Heijnen, Peter Kersten, Karl Langeveld, Mathieu Heijnens, Arno Claessens, Ludo Haane, Paul Elshout, Ans Slangen, Sandra en Stefan, Peter Ummels en Marlies Deckers.

Minder gasverbruik of helemaal van het gas af?

Jan Janssen uit Bunde zet bijvoorbeeld alle kaarten op zonnepanelen, elektriciteit en batterijen, net als Gustaaf van Ditshuijzen die rond zijn oude villa in Meerssen ook nog eens een grijswatercircuit heeft aangelegd. Mathieu Heijnens heeft flink geïnvesteerd in isolatie en een hybride warmtepomp, Paul Elshout is tevreden met de besparende 'eenvoudige' airco die in de winter zorgt voor warmte. Ans Slangen is nog altijd blij met haar zonneboiler en Karl Langeveld is er zelfs in geslaagd om helemaal van het gas los te komen.

Een duurzaam wijngoed

Voorzitter Peter Kersten van Duurzaam Meerssen vertelt over de verduurzaming van zijn huis, over de volledig elektrische auto en de duurzame stappen die hij en zijn vrouw Dymphna hebben genomen naar uiteindelijk "van het gas af!". Dat geldt ook voor secretaris Guido Heijnen en zijn vrouw Betsy die zowat alle opties benut hebben en daarnaast ook nog hun tuin zo biologisch mogelijk houden met ruimte voor dieren. Ook meer dan de moeite waard is het wijngoed Saint Remy op Raar, gedreven door Arno en Josje Claessens. Met zonnepanelen, warmtepompen, energieopslag, isolatie en in de toekomst zelfs windenergie en misschien zelfs een waterstoffabriekje; de ambities zijn groot. Bezoekers kunnen in ieder geval rekenen op een glas Meerssense wijn.

Dus kijk op de website van Duurzaam Meerssen en laat u inspireren.

Meerssengasvrij logo
Dit interessante initiatief van Stichting Duuzaam Meerssen past perfect in de energietranisitie waar we als gemeente Meerssen volop in zitten. Dit doen we onder de vlag van Meerssen Gasvrij. Meer weten? Kijk dan op de pagina over duurzaamheid.