Gemeente Meerssen | Mogelijk dit jaar alternatieve kermis tijdens Octaaf in Meerssen

Nieuwsbericht Mogelijk dit jaar alternatieve kermis tijdens Octaaf in Meerssen

Gepubliceerd op: 20 mei 2022 11:00

Veel kermissen hebben al sinds jaren te maken met dalende bezoekersaantallen. Zo ook de kermissen in de gemeente Meerssen. Om deze reden brengt het gemeentebestuur al sinds vele jaren geen legeskosten bij kermisexploitanten in rekening. In 2019 heeft ook de laatste exploitant - die van de jaarlijkse 'Octaaf-kermis' op de Markt van Meerssen - aangeven, dat hij deze kermis wegens tegenvallende bezoekersaantallen ging beëindigen. Vervolgens heeft de gemeente contact gelegd met andere kermisexploitanten, maar dat heeft helaas niet tot het gewenste resultaat geleid.  

Mogelijk een alternatieve kermis tijdens het Octaaf

Om de jeugd van Meerssen en de bezoekers van de horeca op de Markt in Meerssen toch wat kermisvertier te gunnen, is de plaatselijke ondernemersvereniging Sfeervol Meerssen aan het bekijken, of een alternatieve kermis mogelijk is. Het gemeentebestuur is blij met het initiatief van de plaatselijke ondernemers, die op een financiële bijdrage van de gemeente kunnen rekenen. 

Tijdens het jaarlijkse Octaaf worden het Bloedwonder (het oudste mirakel van Nederland) en het Brandwonder (respectievelijk in 1222 en 1465) herdacht. De opening van het Octaaf valt altijd op de donderdag na Drievuldigheidszondag (zondag na Pinksteren) waarna er acht dagen lang (vandaar octaaf) processies naar en door de Basiliek van Meerssen trekken. 

Informatie over het jaarlijkse Octaaf | herdenking Brandwonder en Bloedwonder (Visit Zuid-Limburg)
Informatie over de Octaafprocessie (MeerVandaag)