Gemeente Meerssen | Kinderen leren gevaren van cybercriminaliteit door Hackshield

Nieuwsbericht Kinderen leren gevaren van cybercriminaliteit door Hackshield

Gepubliceerd op: 15 september 2023 11:15

Hackshield aftrap
Basisschoolscholieren in Meerssen en in heel Nederland leren alles over cybercriminaliteit door de HackShield-campagne waarvoor gisteren het officiële startsein werd gegeven in Kerkrade.
Die online wereld is voor kinderen steeds normaler geworden, maar tegelijkertijd is cybercriminaliteit de snelst groeiende vorm van criminaliteit ter wereld. Daarom worden kinderen uit 17 gemeenten via een educatief cybersecurity-spel weerbaarder gemaakt tegen de gevaren. "We proberen we de kinderen zo slim te maken dat ze dingen als hacken heel snel kunnen zien en voorkomen. Dat doen we door ze junior agent cyber te maken."

Burgemeester M. Clermonts-Aretz van Meerssen is één van de aangewezen 'cyberburgemeesters' van Nederland en roept kinderen in Meerssen op om zich aan te melden als cyberagent. Inmiddels zijn er al 15 kinderen in onze gemeente die zich aangemeld hebben.

Met het spel moeten ze problemen op zien te lossen op internet. Via verschillende routes met bijbehorende vragen en uitkomsten kiezen ze oplossingen voor digitale problemen zoals cyberpesten en phishing, een vorm van internetfraude. De campagne is opgezet op initiatief van RIEC Limburg, een samenwerkingsverband tegen ondermijnende criminaliteit, en Taskforce Cyber Limburg.