Gemeente Meerssen | Huishoudelijk grofvuil vanaf 1 januari opgehaald door Stadsbeheer Maastricht

Nieuwsbericht Huishoudelijk grofvuil vanaf 1 januari opgehaald door Stadsbeheer Maastricht

Gepubliceerd op: 08 december 2022 16:35

Vanaf 1 januari 2023 gaat er iets veranderen in het ophalen van huishoudelijk grofvuil. Denk hierbij aan een oude matras, bankstel of vloerbedekking. Tot nu toe werd dit gedaan door de MTB. Vanaf 1 januari aanstaande neemt Stadsbeheer van de gemeente Maastricht dit over. In dit artikel leest u wat dit voor u betekent.

Ik heb huishoudelijk grofvuil, wat moet ik doen?

Vanaf 1 januari kunt u dan online zelf een afspraak maken met Stadsbeheer voor het ophalen van uw huishoudelijk grofvuil. Dat kan via dit formulier. Kunt u geen online afspraak maken? Neem dan contact op met het KCC. Per keer mag u dan maximaal 2m3 aanbieden. De kosten kunt u alleen per pin betalen.

Ophalen grofvuil

Grofvuil wordt in Meerssen elke donderdag in de oneven week opgehaald. Als deze donderdag op een feestdag valt, schuift de ophaaldag door naar een andere datum. Dit is het geval op Koningsdag 2023. Op de afvalkalender staat precies op welke dagen het grofvuil wordt opgehaald.

Hoe zit het met grof tuinafval?

De inzameling van grof tuinafval op afspraak en tegen betaling komt vanaf 1 januari 2023 te vervallen. Hier werd bijna geen gebruik van gemaakt. U kunt grof tuinafval wel nog steeds gratis tijdens de GFT-route naast de container aanbieden of naar een van de milieuparken brengen.

Kampioen GFT-inzamelen

Overigens is Meerssen volgens het centraal Bureau voor de Statistiek nationaal kampioen GFT-inzamelen: 283 kg per inwoner. Het GFT bestaat echter voor een groot deel uit grof tuinafval dat naast de GFT-containers wordt aangeboden. De afgelopen vier jaar is het aantal GFT-containers in Meerssen bovendien met 1200 toegenomen. In de praktijk blijkt dat een groot deel hiervan ook voor tuinafval wordt gebruikt en dat huishoudens met een grote tuin soms meer dan de toegestane twee minicontainers voor GFT hebben. Dat zorgt voor een vertekend beeld van de echte hoeveelheid GFT.

Ontwikkelingen afvalbeleid

De ontwikkelingen op het gebied van afval- en grondstoffeninzameling volgen elkaar in rap tempo op. Daarom neemt Meerssen samen met Maastricht en Valkenburg aan de Geul het afvalbeleid onder de loep. Vanuit de gemeenteraad van Meerssen gaat een raadsklankbordgroep meepraten over het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid voor de regio. Samen kijken we hoe we de dienstverlening en de kosten in balans houden zonder de duurzaamheidsdoelen uit het oog te verliezen. Binnenkort kunt u meedoen aan een online-enquête over het afvalbeleid. Houd daarom de digitale nieuwsbrief in de gaten.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het KCC.