Gemeente Meerssen | Expositie 'Nooit bevrijd!' in Synagoge Meerssen - Sinti-vervolging in Limburg

Nieuwsbericht Expositie 'Nooit bevrijd!' in Synagoge Meerssen - Sinti-vervolging in Limburg

Gepubliceerd op: 27 juli 2023 10:50

Synagoge Meerssen
Aan de hand van tot nu toe onbekende bronnen en bijzondere documenten legt de 
expositie 'Nooit bevrijd!' een link naar de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog die de Sinti zo onwaarschijnlijk hard heeft getroffen. Er wordt echter ook teruggekeken naar hun oorsprong en komst zes eeuwen geleden naar West-Europa, hun onwaarschijnlijke rol tijdens het feodale tijdperk en hun komst naar Limburg vanuit Duitsland. De expositie is samengesteld door historicus Jac Lemmens – bestuurslid van de Stichting Synagoge Meerssen - op basis van veel onderzoek in binnen- en buitenland en vele uren interviews met leden van de Sinti-gemeenschap in Limburg.

De Tweede Wereldoorlog krijgt een naam en een beeld aan de hand van vele foto's en een filmpje. Deze tijd was tot voor kort voor Sinti onbespreekbaar en daarom spreken we ook van de 'Vergeten Holocaust' als het over deze groepering gaat. Tot slot is er aandacht voor de periode na de Tweede Wereldoorlog, want de kloof heden ten dage tussen Sinti en de rest van de samenleving is nog steeds erg groot. Zo wordt er een beeld geschetst van een bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld.

Opening
Op woensdag 2 augustus, de internationale herdenkingsdag van de ontruiming van het 'Zigeunerlager' in Auschwitz wordt de expositie geopend door gouverneur Roemer in de Synagoge van Meerssen.

De expositie is vrij toegankelijk voor publiek elk weekeinde op zaterdag- en zondagmiddag van 5 augustus t/m 17 september 2023, van 13.00 tot 16.00 uur.