Nieuwsbericht Even voorstellen: de boa’s van Meerssen
Vlak voor de zomervakantie zijn in de gemeente Meerssen drie boa's begonnen. Boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Bij hen kun je bijvoorbeeld terecht bij jeugdoverlast, parkeerproblemen of milieumeldingen. In dit artikel maak je nader kennis met onze boa's.
Ervaring
Alle drie hebben ze flink wat ervaring binnen het vakgebied. Kenneth Dekkers werkte al in verschillende gemeenten als boa. "Bij grote gemeenten zie je meer sociale problematiek, bij kleine gemeenten meer dorpsproblematiek. Ik denk dat de gemeente Meerssen een combinatie is." Joël Djorai werkte vroeger in de beveiliging. "Het fijne aan mijn rol is boa is dat ik nu niet direct hoef over te dragen bij een situatie. We kunnen echt iets oplossen en betekenen." Michel van der Ven heeft de meeste ervaring en is afkomstig van de politie. "Maar ik werk al vanaf 2012 als boa, bewust in kleinere gemeenten. Daar kun je echt maatwerk leveren. In grote steden is het toch wel veel productiewerk."
Verdeling
Onderling hebben ze het werk verdeeld. Michel in de wijken in Meerssen-oost, Kenneth in Meerssen-west en Joël werkt gemeentebreed. "Als wijkboa wil je de inwoners graag leren kennen", legt Michel uit. "Als je dan wat zwaarder moet optreden, is het fijner als een collega die op afstand staat, dat doet. Ik moet even later namelijk wel weer gewoon in contact kunnen gaan met mensen." Kenneth richt zich daarnaast meer op de jeugd. "Het fijne aan de gemeente Meerssen is dat ik ook gewoon het gesprek aan kan gaan met jongeren en niet alleen als er overlast is. Dat werkt preventief: je voorkomt op die manier vervelende situaties in de toekomst." Michel is samen met Joël toezichthouder alcoholwet. "Dat gaat bijvoorbeeld over de horeca, evenementen en Nix18.
Over de gemeente Meerssen
Wat is hun eerste indruk van de gemeente Meerssen? Joël: "Het is een rustige gemeente met diverse inwoners. Het contrast tussen mensen is soms best groot." Zien ze dit ook terug in de meldingen? "Gemeenten zoals Meerssen worden graag gebruikt door criminelen voor ondermijning en dumpingen. Maar ook parkeerproblemen, burenruzies en evenementen spelen hier", zegt Michel. "Daar treden wij ook tegenop." In het verleden kende de gemeente Meerssen veel jeugdoverlast. Dat is nu wat minder. "Dat komt misschien ook door het weer en de gesprekken die we al hebben gehad", zegt Kenneth, "Maar daarom vinden we het belangrijk om juist nu het contact met hen goed op te bouwen."
Wanneer boa, wanneer politie?
Inwoners kunnen bij de drie terecht als er sprake is van bijvoorbeeld jeugd- of burenoverlast, milieumeldingen, parkeerproblemen, maar ook ondermijning. Michel: "Het verschil tussen boa en politie is dat wij over de openbare ruimte gaan en de politie over de openbare orde. Maar als mensen twijfelen waar ze moeten zijn, kunnen ze gewoon de gemeente bellen. Dan kijken we vervolgens wie ter plaatse gaat." Ook het tijdstip speelt een rol. "Doorgaans werken wij overdag, de politie heeft ook nachtdiensten." Bij urgentie moet je altijd 112 bellen.
Iets betekenen voor mensen
De heren hebben inmiddels al een eerste indruk van hun nieuwe werkgebied gekregen. "Het mooie is de diversiteit", zegt Joël. "Elke dag is anders, je weet 's ochtends niet wat je allemaal gaat doen. De ene keer sta je bij een gaslek, even later bij een reanimatie." Dat kunnen zijn collega's beamen. Michel: "Het mooie aan ons werk is dat je iets kunt betekenen voor mensen. Dat is soms negatief, als je een boete moet uitdelen bijvoorbeeld, maar daarmee los je bijvoorbeeld wel overlast voor een ander op." Alle drie willen ze er graag voor de inwoners van Meerssen zijn. Michel: "Ik hoop dat mensen ons ook zo zien. We handelen altijd naar eer en geweten."