Gemeente Meerssen | Een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne

Nieuwsbericht Een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne

Gepubliceerd op: 24 februari 2023 09:10


Oekraïense vlag voor gemeentehuis
Donderdag 24 februari 2022 is een dag die niet veel mensen zullen vergeten. Het was het begin van de oorlog in Oekraïne. Terwijl 2000 kilometer verderop mensen vreesden voor hun leven en hun land ontvluchtten, werden overal acties opgezet. Ook in de gemeente Meerssen.

Opvang

Al vrij snel na het begin van de oorlog kwamen er bij de gemeente Meerssen vragen binnen van bewoners die graag iets wilden betekenen voor de Oekraïners. Sommige gezinnen boden hun huis aan om mensen op te vangen. Een zolderkamer werd tijdelijk ingericht als leefruimte en er ontstonden bijzondere vriendschappen.

De Gansbeek en SamSam

In Meerssen werd de voormalige basisschool De Gansbeek omgebouwd tot opvang voor meerdere gezinnen. Vrijwilligers werkten met man en macht aan het inrichten van de klaslokalen die in woon- en slaapkamers veranderden. Inwoners van onze gemeente lieten zich van hun warmste kant zien en doneerden de nodige spullen. Van hotel-restaurant SamSam werd door de eigenaren een opvanglocatie voor de huisvesting en verzorging van vluchtelingen gemaakt.

Hulptroepen

Spontaan ontstonden er inzamelacties. De spullen werden vervolgens in busjes naar de grens met Oekraïne gebracht om de mensen daar – die huis en haard soms volledig kwijt waren geraakt – te ondersteunen. Zo blijven bijvoorbeeld Stichting de Vierkante Cirkel en SMHO zich onvermoeid inzetten. "Geweldig om te zien hoe er overal in onze gemeente spontane initiatieven zijn ontstaan. Van klein tot groot: mensen laten hun hart spreken en steken de handen uit de mouwen", aldus burgemeester Clermonts-Aretz.

Samen vieren

Tussendoor waren er ook mooie momenten om te vieren. Zo bracht Burendag dit jaar omwonenden van de Gansbeek en de Oekraïense vluchtelingen samen rondom eten, humor en muziek. Restaurant Preuf op de Markt in Meerssen trakteerde hen op een etentje. En er werd stil gestaan bij Onafhankelijkheidsdag, een belangrijke dag voor Oekraïners.

Doorgaan

De oorlog woedt helaas nog altijd verder. Ondertussen gaan de acties 'gewoon' door. Dat is hartverwarmend om te zien. Zeker nu de winter in Oekraïne zijn intrede heeft gedaan, is onze inzet onmisbaar. Inmiddels is de actie 'Limburg helpt Oekraïne' opgezet. Een speciale samenwerking die spullen verzamelt om naar het land te brengen.

Meer informatie of doneren