Gemeente Meerssen | Cyberaanval gemeenten - Dienstverlening weer op niveau en systeem weer veilig in gebruik

Nieuwsbericht Cyberaanval gemeenten - Dienstverlening weer op niveau en systeem weer veilig in gebruik

Gepubliceerd op: 17 augustus 2022 13:00

Leverancier gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals getroffen door cyberaanval.
Dienstverlening op niveau en systeem weer veilig in gebruik.

Op 27 juli is een softwareleverancier van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals getroffen door een cyberaanval. Specifiek gaat het om het administratiesysteem van het sociaal domein. Door de cyberaanval waren databestanden vergrendeld en niet meer toegankelijk. Het systeem is uitgebreid onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau. Onderzoek heeft aangetoond dat er geen indicatie is voor datadiefstal.

Dienstverlening gecontinueerd

In de afgelopen periode heeft de focus van de gemeenten en leverancier van het administratiesysteem steeds gelegen op het continueren van de dienstverlening. De dienstverlening van het sociaal domein verloopt weer zoals gebruikelijk. Dit betekent onder andere, dat inwoners met een uitkering van de gemeenten deze op het gebruikelijke moment ontvangen.

Veilige herstart systeem

De leverancier van het administratiesysteem heeft hard gewerkt om het systeem zo snel mogelijk weer te kunnen gebruiken. Het systeem kan inmiddels weer veilig worden gebruikt. Het getroffen systeem wordt gebruikt voor de afhandeling van aanvragen van onder andere bijstandsuitkeringen, energietoeslagen en aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg.