Gemeente Meerssen | Burendag aan de Gansbaan: een beetje Oekraïne in Meerssen

Nieuwsbericht Burendag aan de Gansbaan: een beetje Oekraïne in Meerssen

Gepubliceerd op: 27 september 2022 13:05

De bewoners rondom de Gansbeek hebben er sinds enkele weken nieuwe buren bij. In de voormalige basisschool wonen nu Oekraïense vluchtelingen. Tijdens de jaarlijkse Burendag op zaterdag 24 september nodigden zij de omwonenden uit om kennis te maken met Oekraïense liedjes, dans, eten én spelletjes. Met name dat laatste leidde tot heel wat hilariteit.

Graag kennismaken

Terwijl het buiten regent vult de aula in de oude basisschool zich met zo'n 50 buurtbewoners en vrijwilligers die hebben geholpen bij het opknappen en inrichten van de school als tijdelijke woonplek. Er wordt met extra stoelen gesleept en achter de coulissen proef je de spanning. Ook Fried en Myriam Nelissen vinden een plekje. Ze wonen zo'n 20 meter verderop. "Onze tuin grenst aan de speelplaats", vertelt Myriam. "Ik vind dit een heel leuk idee. Heel fijn om zo kennis met ze te maken." Het stel heeft de nieuwe buren nog niet eerder gesproken. "Ik heb wel een keer een mail gestuurd naar het speciale mailadres van de gemeente. Er waren namelijk spoorwerkzaamheden aangekondigd. Wij werken hier al zo'n 50 jaar en zijn wel gewend aan dat geluid, maar voor deze mensen kan het behoorlijk schrikken zijn."

Groepsfoto Burendag opvanglocatie Gansbeek

Goede buur

Ondertussen klinkt er Oekraïense muziek en laten zes kinderen zich van hun beste kant zien. De traditionele dans heet 'Schoenen' en de stapjes worden met veel nauwkeurigheid uitgevoerd. De allerjongste is Camila, de dochter van Julia Sluzhava. Ze staat vanaf de zijkant trots te kijken naar haar dochter. Een van de bewoners is lerares in haar thuisland en heeft duidelijk de regie in handen. Er worden gedichten voorgedragen, liedjes gezongen en beelden van het thuisland getoond uit de tijd dat er nog geen oorlog was. Op het scherm is te lezen hoe een boze buur momenteel Oekraïne vertrapt, maar dat men ontzettend blij is met de steun van Nederland als goede buur.

Burendag

Kennismaken met iets nieuws

Dan is het tijd voor spelletjes. Er komen ballonnen aan te pas, veel muziek en er is een onderdeel waarbij enkele koppels nodig zijn. De mannen worden geblinddoekt en moeten aan de handen hun eigen vrouw herkennen. Dat zorgt voor veel grappige momenten. De stemming zit er goed in. Als afsluiter brengen enkele Meerssenaren cadeautjes naar voren. Bloemen, tekeningen van kinderen, lekkernijen. "Wie rijk is deelt" luidt een Oekraïens gezegde. En dus wordt een groot buffet gepresenteerd. Iedereen smult van de soep en hapjes. Julia heeft samen met een andere bewoner van de Gansbeek hard gewerkt om alles te maken. Igor Vizul bekijkt het schouwspel. "In Oekraïne hebben we geen Burendag. Daar verschilt het heel erg per gebied of je veel of weinig contact hebt met je buren." Hij is blij met deze middag. "Ik vind het zo aardig dat mensen hier tijd voor vrij maken en kennis willen maken met iets nieuws." Deze dag heeft de nieuwe buren in ieder geval (nog) dichter bij elkaar gebracht.