Gemeente Meerssen | 100-100-100 Helft minder restafval, maar je moet er wel wat voor doen

Nieuwsbericht 100-100-100 Helft minder restafval, maar je moet er wel wat voor doen

Gepubliceerd op: 08 februari 2024 14:35

De uitdaging om 100 dagen 100% afval te scheiden zit erop voor de deelnemers aan de gedragscampagne. Ruim 30 huishoudens in Meerssen gingen in oktober de uitdaging aan. Zij kregen weekopdrachten en moesten elke week ook het restafval wegen en invullen. Het resultaat: een gemiddeld gewicht van 3,3 kg per huishouden per week. Maar vooral de ervaring om bewuster afval te scheiden en bij het doen van inkopen daar al rekening mee te houden.

De helft minder restafval

Sommige deelnemers aan de challenge geven aan dat ze zeker de helft minder restafval hadden. En dat het in het begin best wat moeite kostte omdat in de afvalscheidingswijzer in de Milieu-app dingen moesten worden opgezocht. Dingen die voorheen klakkeloos bij het restafval werden gegooid. Het is dus duidelijk dat je er wel wat moeite voor moet doen.

Toch steekt de 3,3 kg per huishouden schril af tegen het landelijk gemiddelde van gezinnen die aan de challenge meededen: 1,2 kg. Dat zowel Sinterklaas, de feestdagen en oud en nieuw in deze periode vielen, vormt ten dele een excuus. Maar zeker in Meerssen wordt per hoofd van de bevolking sowieso veel restafval geproduceerd. Dat zegt iets over het consumptiegedrag. Er wordt overigens wel goed afval gescheiden: ruim 80 procent.

Tips

De deelnemers gaven elkaar tijden de challenge ook tips. Eén daarvan is om van de kliekjes na een paar dagen een verrassingssoep te maken. Dat voorkomt voedselverspilling en geeft steeds een ander resultaat. Of loop eens door de voorraadlade of -kast om te kijken wat er tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. En ga eens naar de kringloop voor een leuk kadootje en lever dan gelijk wat goede spullen in. Of gebruik voor kadootjes verpakkingen die je nog een keer kunt hergebruiken.

De challenge zit er dus op. Naast de zwerfafvalactie Pick it up Meerssen, is dit de tweede gedragscampagne in opdracht van de raad van Meerssen is uitgevoerd. Over een paar maanden volgt de derde en laatste campagne: de E-waste race. Een aantal basisschoolgroepen gaat dan aan de slag om elektrisch afval uit het restafval te houden.