Gemeente Meerssen | Het Herdenkingsbos - een herdenkingsbankje voor drie natuurliefhebbers

Nieuwsbericht Het Herdenkingsbos - een herdenkingsbankje voor drie natuurliefhebbers

Gepubliceerd op: 08 april 2022 14:35

In november 2021 werd ter nagedachtenis aan oud-burgemeester drs. Jan Mans de eerste herdenkingsboom geplant - een Koningslinde - met daarnaast een herdenkingsbankje. In november 2022 worden de andere bomen geplant. Daarmee krijgt onze gemeente een bijzondere plek om samen of alleen te herdenken, troost te vinden en herinneringen op te halen. Jack en Yvonne Savelberg hebben drie bomen en een herdenkingsbankje geadopteerd. We gingen langs bij het stel, dat op nog geen steenworp afstand van het Herdenkingsbos woont.

Betrokken

Jack Savelberg, geboren en getogen in Meerssen, is vanaf het begin bij het Herdenkingsbos betrokken. "Ik zit in de werkgroep en heb namens IVN, maar ook vanuit de buurt, meegedacht. Er is goed naar ons geluisterd. Het wordt een prachtplek. Langs het pad van bomen komt tevens een strook kruidenrijk mengsel, zodat er planten en bloemen gaan groeien die bijen aantrekken. Dat komt de biodiversiteit ten goede. Het wordt echt mooi."

Herdenkingsbos, onthulling bankje IVN Meerssen
Herdenken op je eigen manier

Jack adopteerde een boom voor zijn overleden vrouw en overleden schoondochter, Yvonne voor haar overleden man. Herdenken kan op verschillende manieren. "Ik ben niet gelovig, maar op de sterfdag van mijn vrouw brand ik toch altijd een kaarsje", zegt Jack. Yvonne: "Een bezoek aan een kerkhof spreekt me niet zo aan, maar een wandeling door het Herdenkingsbos, als de bomen er straks staan, wel." Zo herdenkt iedereen op zijn of haar eigen manier. De twee hebben wel nog een wens voor het toekomstige bos: "Vuilnisemmers. We zien teveel afval in de natuur en het zou jammer zijn als dat hier ook gebeurt."

De drie op een bankje

Het Herdenkingsbos is sinds zondag 27 maart een bankje rijker. Daarop is een kleine plaquette bevestigd met de tekst 'Voor Huub, Willy en Jack Savelberg – aangeboden door IVN Meerssen'. Dat moet Jack even uitleggen. "Mijn vader is een van de initiatiefnemers van IVN Meerssen. Dat was in 1959, toen het nog Natuurwacht Meerssen heette. Een jaar later werd IVN Nederland opgericht en toen sloten ze zich hierbij aan. Mijn broer is altijd de 'grote leider' geweest en al vanaf zijn 21e betrokken. Hij had de ideeën die ik vervolgens mocht uitvoeren. Ik ben namelijk een echte doener." De initiatiefnemer, het hoofd en de handen. Ze staan alle drie benoemd op het bankje dat nu aan de rand van het toekomstige Herdenkingsbos staat.

Humor

"Het was zondag een prachtige dag", blikt Yvonne terug. "De zon brak door en we waren met zo'n 60 personen bij de onthulling van de bank." Jack glundert nog als hij erover vertelt: "De voorzitster van IVN Meerssen Marianne van den Berg hield een geweldige speech en Riekie Notten praatte alles met de nodige humor aan elkaar. Mijn vader vormt de poten van de bank, mijn broer is de zitting en ik de rugleuning." Tijdens de wandeling vooraf aan de onthulling werden wilde bloemen geplukt. Die zorgden voor de nodige versiering. De oude vlag van Natuurwacht Meerssen vormde het decor. En natuurlijk moest de bank ingezegend worden. Met Geulwater. "Ik denk dat we tijdens de komende familiedagen altijd wel een wandeling gaan maken door het Herdenkingsbos," besluit Jack tevreden "en pauzeren kan dan samen op de Herdenkingsbank."

Eind november 2022 worden de overige herdenkingsbomen geplant. Dat gebeurt (onder professionele begeleiding) door de mensen die de bomen hebben geadopteerd. Zij ontvangen binnenkort informatie over de datum van de collectieve plantdag en de mogelijkheid om een herdenkingsbankje te adopteren. Bij grotere belangstelling vindt toewijzing van de bankjes plaats door loting.

Het Herdenkingsbos in de Gemeente Meerssen is mogelijk dankzij de medewerking van de Provincie Limburg, Stichting Het Limburgs Landschap en de Bosgroep Zuid-Nederland  

Herdenkingsbos, logo