Gemeente Meerssen | Luchtvervuiling: je ziet het niet, maar het is er wel

Nieuwsbericht Luchtvervuiling: je ziet het niet, maar het is er wel

Gepubliceerd op: 14 februari 2024 10:00

stookalert
Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen
veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch
de kachel of open haard aansteken? Met deze tips kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Kijk eerst op de Stookwijzer

Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kun je de houtkachel, pelletkachel of open haard dus beter uitlaten. Denk aan je buren en kijk altijd op de Stookwijzer voordat je gaat stoken. Stook niet bij een stookalert.

Wist je dat...

  • één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook?
  • blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid?
  • rook via roosters en ramen bij de buren kan binnendringen?
  • je overlast kunt verminderen door de manier waarop je hout stookt?

Ervaar jij overlast?

Ga altijd eerst in gesprek met de stoker(s). De meeste mensen zijn bereid om hun stookgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de houtkachel minder vaak aan te doen. Lukt dat niet? Dien dan een klacht in bij je gemeente, Omgevingsdienst, GGD of via de Stookwijzer.