Gemeente Meerssen | Maatregelen tegen overlast jongeren bij Kindcentrum De WereldSter

Nieuwsbericht Maatregelen tegen overlast jongeren bij Kindcentrum De WereldSter

Gepubliceerd op: 29 maart 2024 13:20

Vernielingen, intimiderend gedrag en het ongewenst betreden van gebouwen door jongeren... Het komt de laatste tijd steeds meer voor op het terrein van Kindcentrum De WereldSter in Meerssen. Alle maatregelen en gesprekken met jongeren & hun ouders ten spijt neemt de overlast de laatste tijd alleen maar toe. De maat is nu dan ook echt vol!

De maat is echt vol!

De overlast is inmiddels zo erg dat de gemeente in overleg met de gebruikers van het Kindcentrum heeft besloten het terrein van Kindcentrum De WereldSter vanaf vandaag uit de openbaarheid te halen (artikel 461 Wetboek van Strafrecht). Dat betekent dat het terrein verboden toegang wordt voor onbevoegden. Gebruikers van de WereldSter kunnen onbevoegden van het terrein sturen. Als ze daar niet naar luisteren, kunnen boa's of politie handhaven en een geldboete geven (boetebedrag: tussen 110 en 515 euro). Hierbij kun je ook een aantekening krijgen op je strafblad.

Maatregelen die afgelopen periode al werden genomen

Gemeente Meerssen nam al diverse maatregelen om de overlast tegen te gaan. Zo beperkten we de openingstijden van het speelveld en zijn bankjes verwijderd. Daarnaast zijn er camera's opgehangen. Straatcoaches, jeugdcoaches, boa's en wijkagenten hebben vele extra uren in het probleem gestoken en traden handhavend op. Zij voerden ook gesprekken met de overlastveroorzakers en hun ouders. Hierbij werden niet alleen straffen uitgedeeld, maar boden ze ook maatwerkoplossingen of hulp aan ouders en jeugdigen. Bij dit alles was de gemeente continu in gesprek met alle gebruikers van Kindcentrum de WereldSter en diverse advies/samenwerkingspartners zoals Politie, HALT en het Zorg- en Veiligheidshuis.

Zwaardere maatregelen nodig

Omdat de overlast een steeds grotere impact heeft op het veiligheidsgevoel van mensen zijn we op het punt aangekomen dat er zwaardere maatregelen nodig zijn. Buiten dat we het terrein uit de openbaarheid halen, nemen we richting de bekende overlastveroorzakers aanvullende maatregelen.

Belangrijk! Meld overlast!

Handhaven op overlast is alleen mogelijk als we personen op heterdaad kunnen betrappen. Daarnaast is voor verdergaande maatregelen dossiervorming nodig. We vragen je dan ook melding te maken van overlast of (strafbare) gedragingen.

Bij acute situaties

Ben je getuige of ben je slachtoffer van strafbare feiten (vandalisme, vernielingen, brandstichting, drugsdeals of bedreiging) neem direct contact op met de politie, tel. 112.

Bij minder acute situaties

Bel de politie via tel. 0900-8844

Let op! Maak ook achteraf melding bij de politie en de gemeente als blijkt dat er vernielingen zijn geweest. Het is dan belangrijk aangifte te doen!

Wil je liever anoniem melden?

Bel dan Misdaad Anoniem tel. 0800-7000 of meld het via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Melden bij de gemeente (geen acute situaties!)

Tijdens kantooruren via tel. 14 043.
Of vul het meldingsformulier in op www.meerssen.nl