Nieuwsbericht NIX18 in de gemeente Meerssen

Publicatiedatum: 05 februari 2016 14.50 uur

Vorige week bezochten burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz, wethouder Berry van Rijswijk en toezichthouder drank en horecawet Fred van Bosch diverse horecagelegenheden in de gemeente Meerssen. In een gemoedelijke sfeer spraken zij samen met de uitbaters over NIX18. De NIX18 campagne houdt in dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Een zeer belangrijk onderwerp, zeker nu carnaval voor de deur staat.

Geen alcohol onder de 18 jaar

Per 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Uit onderzoek is gebleken dat drinken op jonge leeftijd grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De gemeente is er verantwoordelijk voor dat er controles van zogeheten 'mystery shoppers' plaatsvinden. Wordt er alcohol verstrekt aan een jongere onder de 18 jaar, dan is de boete niet mis. Een eerste bekeuring kost de betreffende ondernemer € 640. Als een jongere in het openbaar (en dus ook in de kroeg) betrapt wordt op alcoholbezit, dan volgt er uiteraard ook een boete. Voor een jongere tussen 12 en 16 jaar bedraagt deze boete € 45. Ben je 16 of 17 jaar? Dan is de boete € 90.

Gratis training van Mondriaan voor barpersoneel

De burgemeester, wethouder en toezichthouder brachten tijdens het gesprek voor alle uitbaters een informatiemap mee, boordevol handige folders en enkele gadgets. Om aan iedereen te laten zien dat de uitbater geen drank aan jongeren onder 18 jaar wil én zal verstrekken, werd er een NIX18 sticker bij de ingang geplakt. Daarnaast viel de gratis cursus van Mondriaan voor barpersoneel goed in de smaak. Tijdens deze cursus leren de deelnemers o.a. hoe zij de verplichte ID-controle het beste kunnen uitvoeren en hoe zij kunnen anticiperen op ongewenst/agressief gedrag. De cursus duurt 2,5 uur. Klik hier voor meer informatie over deze cursus. Let op: gebruik voor aanmelding niet het e-mailadres dat in de flyer staat vermeld, maar stuur uw aanmelding naar communicatie@meerssen.nl.

Samen verantwoordelijk voor de gezondheid van onze jeugd

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en wethouder Berry van Rijswijk bedanken de volgende deelnemers voor hun inzet en voor de prettige gesprekken: Café-zaal de Keizer in Meerssen, Eetcafé D'n Huppel in Ulestraten, Sjefke's Snacks in Bunde, Sportcafé Marsana in Meerssen en Café-zaal Ut Centrum in Geulle. Deze ondernemers weten van nix!

Door aandacht te schenken aan NIX18, is de boodschap voor iedereen helder: géén 18? Geen alcohol!

NIX18-sticker aanvragen

Wilt u uw bezoekers ook kenbaar maken dat u de regels van NIX18 hanteert en dat u nadrukkelijk geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18 jaar? Vraag dan een NIX18-sticker aan via communicatie@meerssen.nl.

Meer informatie

Op onze speciale NIX18-pagina staan handige tips en informatie voor drankverstrekkers, ouders/opvoeders over jeugd & alcohol.

nix18 1

nix18 2

nix18 3

nix18 4

nix18 5

nix18 6