Gemeente Meerssen | Alles over het Sociaal Team: uw woning aanpassen of toch verhuizen?

Nieuwsbericht Alles over het Sociaal Team: uw woning aanpassen of toch verhuizen?

Gepubliceerd op: 26 januari 2022 11:25

Verhuizen
Bent u slecht ter been geworden? En lukt het u daardoor niet meer om zelfstandig de trap op te lopen? Is het door uw beperking onmogelijk om te douchen? In dit soort situaties kan een aangepaste of andere woning een oplossing zijn. Het Sociaal Team weet wat de mogelijkheden zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

Een geschikte woning hebben, zoeken en vinden is uiteraard ieders eigen verantwoordelijkheid. Of het nu gaat om een sociale of particuliere huurwoning of een koopwoning. Is het huis na het vertrek van de kinderen eigenlijk te groot voor u beiden? Kunt u vanwege de leeftijd uw tuin niet meer zelf onderhouden? Of is uw appartement door gezinsuitbreiding te klein geworden? Dit zijn voorbeelden waarbij u zelf op zoek kunt gaan naar een andere woning. Hier is het Sociaal Team – en de Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning – niet voor bedoeld. Het Sociaal Team bemiddelt dan niet bij het vinden van een geschikte woning.

U kunt in zo'n situaties altijd terecht bij verschillende woningcorporaties, particuliere verhuurders en makelaars. Op websites zoals www.thuisinlimburg.nl en www.funda.nl vindt u een ruim aanbod aan woningen. Wat kunnen we als Sociaal Team dan wel doen? Dat leggen we hieronder graag uit.

Wanneer neem ik contact op met het Sociaal Team?

Stel: u woont al jaren prettig in uw woning. Maar door bijvoorbeeld ziekte of de leeftijd heeft u een beperking gekregen, zoals minder goed kunnen lopen. Hierdoor kunt u geen gebruik meer maken van zogenaamde 'essentiële woonfuncties'. Dit zijn onderdelen in uw woning die onmisbaar zijn bij het dagelijks leven. Denk aan het gebruik van de douche, de trap of de slaapkamer. In zo'n geval is het verstandig om eerst contact op te nemen met het Sociaal Team. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Wat gebeurt er dan?

Als u contact opneemt met het Sociaal Team, kijken we samen met u wat nodig is. Bent u geholpen met een aanpassing aan uw huidige woning? Zoals een traplift of een inloopdouche? Dan wordt dat in gang gezet. Maar soms zijn er zoveel aanpassingen aan de woning nodig of zijn de aanpassingen technisch onmogelijk, dat het beter is om te verhuizen. Ook dan wordt er nauwkeurig naar uw persoonlijke situatie gekeken.

Is verhuizen inderdaad de beste oplossing, dan krijgt u een verhuisindicatie. Dit betekent dat u zelf op zoek moet gaan naar een andere woning. Een woningcorporatie kan u eventueel helpen bij uw zoektocht. De Wmo-consulent kijkt tevens aan welke voorwaarden uw nieuwe woning moet voldoen. Als tegemoetkoming in de kosten die u maakt door de verhuizing, zoals het huren van een verhuiswagen, krijgt u een verhuiskostenvergoeding. Hiervoor hebben we wel de nieuwe huurovereenkomst of het nieuwe koopcontract nodig.

Een voorbeeld

Als u geen trap meer kunt lopen en in uw huidige woning een traplift onmogelijk is, dan krijgt u een verhuisindicatie. U gaat vervolgens zelf op zoek naar een andere woning. Die woning moet dan wel gelijkvloers zijn of over een traplift beschikken. Verhuist u naar een woning die hier niet aan voldoet? Dan krijgt u de kosten voor het maken van een traplift niet vergoed. Vraag dus altijd vooraf advies bij het Sociaal Team.

Wanneer krijg ik urgentie?

Zijn uw omstandigheden zo erg dat u snel moet verhuizen? Dan kunt u van ons 'urgentie' krijgen. Dat betekent dat u niet onderaan de wachtlijst komt, maar hoger. Dit houdt niet in dat u binnen enkele dagen een geschikte woning krijgt. Heeft u urgentie en komt er een geschikte woning vrij, maar accepteert u die niet? Dan vervalt automatisch de urgentie. U komt dan lager op de wachtlijst te staan.

Kan ik zelf aan de slag gaan?

Stel: u merkt dat uw woning niet meer past bij uw beperkingen. U gaat zelf op zoek naar een andere woning, verhuist, maar deze woning blijkt ook niet geschikt te zijn. Er moeten een paar dingen aangepast worden. Op dat moment kunt u geen gebruik meer maken van het Sociaal Team en de Wmo. Natuurlijk kunt u de aanpassingen zelf (laten) maken. De kosten zijn dan voor eigen rekening. Neem dus op tijd contact op met het Sociaal Team. Dan kijken wij met u mee naar de mogelijkheden. U maakt uiteindelijk altijd zelf de keuze of u iets laat aanpassen aan uw woning of dat u verhuist.