Gemeente Meerssen | Alles over het Sociaal Team: hoe zit het met huishoudelijke hulp?

Nieuwsbericht Alles over het Sociaal Team: hoe zit het met huishoudelijke hulp?

Gepubliceerd op: 01 december 2021 10:05

poetsen
Een scootmobiel, traplift of hulp bij het huishouden. Zomaar enkele onderwerpen die binnenkomen bij het Sociaal Team. In deze serie vertellen we u graag meer over de mogelijkheden, de regels en geven we tips hoe u in sommige gevallen zelf de oplossing in handen heeft. Hieronder leest u meer over huishoudelijke hulp.

Redenen voor huishoudelijke hulp

Als u vanwege omstandigheden uw huis niet meer zelf kunt schoonmaken, is huishoudelijke hulp vanuit de Wmo 2015 (Wet maatschappelijke ondersteuning) een mogelijkheid. Misschien hield uw partner vroeger het huis altijd netjes, maar kan hij of zij door ziekte dat niet meer doen. Of bent u door bijzondere omstandigheden zo overbelast dat poetsen niet meer lukt? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u wel kunt poetsen, maar niet zo goed weet hoe u dit moet aanpakken. Met al deze vragen kunt u bij het Sociaal Team terecht.

Hoe gaan we te werk?

We kijken allereerst samen wat precies de vraag is. Wellicht lukt licht huishoudelijk werk zoals afstoffen wel nog. Of is er iemand in uw omgeving die wekelijks wel even wilt komen stofzuigen. Online en in de regio zijn vaak eenvoudige oplossingen te vinden. Mogelijk is een korte tijd wat uitleg en begeleiding bij het huishouden dé uitkomst voor u.

Is dit allemaal niet mogelijk? Dan krijgt u van het Sociaal Team een meldingsformulier voor huishoudelijke hulp. Er volgt een onderzoek om te kijken wat precies nodig is en hoeveel minuten huishoudelijk hulp ingezet moet worden. Hier is een vast protocol voor. Dan volgt de aanvraag en een beschikking. Meer informatie over deze procedure leest u in ons vorige artikel.

In natura of een pgb

U heeft vooraf aan de beschikking kunnen kiezen of u de voorziening in natura krijgt of via een persoonsgebonden budget (pgb). In natura betekent dat u kiest uit een van de vier aanbieders van huishoudelijk hulp waar de gemeente Meerssen een contract mee heeft. Een pgb is een vastgesteld geldbedrag. U regelt dan zelf een huishoudelijke hulp. De gewerkte uren worden vervolgens verantwoord bij de Sociale Verzekeringsbank.

Tip!

Op dit moment zijn er via de vier aanbieders bijna geen huishoudelijke hulpen beschikbaar. Dit is een landelijk probleem. Er is simpelweg een enorm tekort aan medewerkers. Het kan daardoor lange tijd duren voordat een huishoudelijke hulp kan komen. Kiest u voor pgb? Dan bent u vrij om zelf een huishoudelijke hulp te zoeken. De gemeente stelt wel enkele voorwaarden, maar waarschijnlijk bent u dan sneller geholpen.

Over het tekort aan huishoudelijke hulpen

Bij de aanbieders van huishoudelijk hulp is een groot tekort aan personeel, net zoals bij andere sectoren. Daarnaast is de vraag naar huishoudelijke hulp de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit zorgt voor de moeilijke situatie van nu. De Wmo 2015 is bedoeld als vangnet voor mensen die door beperkingen niet zelf hun woning schoon kunnen maken. Of niet in staat zijn om dit zelf te regelen. Kunt u hulp krijgen van uw familie, vrienden en buren? Of kunt u een schoonmaakbedrijf of particuliere schoonmaakhulp inhuren? Dan valt dit buiten de Wmo 2015.

Zelf huishoudelijke hulp regelen? Dat kan bijvoorbeeld via:

Ik zoek huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp

Ik zoek een witte werkster

Huishoudelijke-hulp

Care.com