Artikel Workshops

Logo Samen-Doen! Vrijwilligersdag Meerssen
Workshop 1:  Ledenwerving met taakaccent op jeugd

Door: Vereniging Nederlands Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Joost van Alkemade
Toelichting: Tijdens de workshop krijg je handige en praktische inzichten en hulpmiddelen om in je eigen organisatie  succesvol vrijwilligers binnen te halen. Langs de stappen van Bezinnen > Beschrijven > Binnenhalen  kijken we hoe dat specifiek voor jongeren geldt.

Workshop 2:  Delen van kennis, middelen en mogelijkheden

Door: Stichting Trajekt, Germaine Van Elewoud
Toelichting: Door uit te gaan van de kracht van iedere organisatie komen tot verbindingen tussen organisaties. Interactieve gesprekronde met als resultaat een web aan mogelijkheden die, door het delen vankennis, middelen en mogelijkheden met andere organisaties, je helpen je missie uit te voeren.

Meer informatie over de gegeven workshop vindt u hier.

Workshop 3: Crowdfunding

Door: Huis voor de Sport Limburg, Peter van Baak
Toelichting: Tijdens de workshop staat centraal: Wat is crowdfunding, hoe werkt crowdfunding en hoe pas ik crowdfunding toe in mijn organisatie? Aan de hand van het stappenplan wordt je mee genomen in hoe je zo'n campagne opzet. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de voorbeelden uit de groep die er al zijn.

Wilt u de presentatie nogmaals bekijken? Dat kan hier. De bijbehorende werk-sheet vindt u hier. En het basisdocument voor het opzetten van een crowdfundingcampagne staat hier voor u klaar.

De getoonde video's zijn te vinden op YouTube.  Wilt u anderen binnen uw vereniging over de mogelijkheden van crowdfunding informeren? Gebruik dan deze video. Neem ook eens een kijkje op www.crowdfundingvoorclubs.nl.

Workshop 4:  Flirten met bedrijven

Door: Stichting Trajekt en Samenvoor043, Peter-Paul Muijres en Manon Machiels
Toelichting: In de workshop leer je hoe je snel en effectief je vraag aan bijvoorbeeld een ondernemer kunt stellen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. We leggen de zogenaamde elevatorpitch uit en de wijze waarop je netwerkt.

Workshop 5: Social Media

Door: House of Social Media, Marjolein Bongers
Toelichting: Tijdens de workshop staat centraal hoe je als vrijwilligers(organisatie) optimaal gebruik kunt maken van de huidige social media.
"Wil jij weten op welke manier je Facebook effectief kunt inzetten voor je vereniging? Bezoek dan de Facebook workshop van Marjolein Bongers van House of Social Media en ontvang talloze tips en trics om direct aan de slag te gaan."
Inhoud workshop: Facebook facts & cijfers, ontwikkelingen Facebook, Content Creatie (voorbeelden), tools om een fanpage te analyseren, belang van video en livestreaming, regels en richtlijnen van Facebook, publiek opbouwen (hoe krijgt jouw pagina fans?), doelgroep bereiken, maak van vrijwilligers en leden online ambassadeurs, sponsorwerving via Facebook en Do's en Dont's.

Workshop 6: Informatie workshop en Quiz door Steunpunt Mantelzorg Zuid

Door: Steunpunt Mantelzorg, Yvonne Van Rooy en Sonja Vlaming
Toelichting: Wanneer ben je nu eigenlijk mantelzorger en wanneer vrijwilliger en wat is het verschil? En wat is precies informele zorg? Steunpunt Mantelzorg Zuid, wie zijn dat en wat doen ze?

Als je het leuk vind om hier wat meer over te weten te komen of als je misschien wel overweegt zorgvrijwilliger te worden, bezoek dan deze workshop! Tijdens de workshop worden 3 korte interviews gehouden door de vrijwilligers coördinator met een zorgvrijwilliger, een mantelzorger en een vrijwillige coach. Aansluitend zal er een speelse Quiz voor de deelnemers plaatsvinden waar informatie die vanuit de interviews naar voren is gekomen 'getest' wordt.

Workshop 7:  "Kies jij ook voor gezond?" Team Fit samen voor een gezonde sport kantine

Door: JOGG regisseur, Ricardo Muller
Toelichting: Sport hoort bij een gezonde leefstijl daar hoort ook eten en drinken bij, Als vereniging kun je een grote rol spelen in welke keuzes de bezoekers in jouw kantine maken. Gewoontes en gemak bepalen immers voor een groot deel wat zij eten en drinken.Wil je weten hoe je dit kan bereiken? Onze JOGG regisseur zorgt voor een mooie inspirerende sessie rondom "Team Fit" (voorheen bekend als "de gezonde sportkantine") onderdeel van JOGG Nederland.

Workshop 8:  Vitaal bestuur

Door: Vereniging Nederlands Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Joost Van Alkemade
Toelichting: Het bestuur van de vereniging/vrijwilligersorganisatie is vaak toch de kurk of het centrum waarop het geheel goed draait. Met voldoende mensen, met energie en plezier.  Welke bestuurssamenstelling heb je daarvoor nodig en hoe verbeter je dat? Deze workshop kijkt "hoe je jezelf omhoog kan trekken" als bestuur.