Terug
Snelzoeken

Artikel Struikelstenen / stolpersteine in Meerssen

struikelsteen 2020
Ook in Meerssen zijn inwoners het slachtoffer geworden van de verschrikkingen van het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat waren vooral Joden, Roma en Sinti, maar ook politieke tegenstanders. Om de slachtoffers te herdenken worden op 5 november 2020 Struikelstenen in Meerssen geplaatst bij de huizen waar zijn woonden. 
Periodiek besteedt de werkgroep Struikelstenen aandacht aan de adressen en mensen die er woonden. Onderaan deze pagina vindt u alle afleveringen die tot nu toe verschenen zijn.    

Struikelstenen

Struikelstenen zijn koperen in het trottoir gelegde steentjes van 10 bij 10 cm waarop gegevens van de slachtoffers zijn gegraveerd. De werkgroep Struikelstenen Meerssen heeft zich over het thema gebogen. Na onderzoek met medewerking van Heemkundeverenigingen Meerssen en Geulle is komen vast te staan dat in Meerssen 15 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in aanmerking komen voor een Struikelsteen. De initiator van het mondiale project Struikelstenen, Günther Demnig, kan helaas niet eerder naar Nederland komen dan november 2020. Daarom kan het leggen van de stenen ook dan pas plaatsvinden. Reden hiervoor is dat de heer Demnig altijd bij de eerste legging van een Struikelsteen aanwezig wil zijn en dat dit ook als een voorwaarde voor het verkrijgen van de stenen wordt gesteld.

Deel uw herinneringen

Periodiek besteedt de werkgroep Struikelstenen aandacht aan de adressen en mensen die er woonden waar in november 2020 struikelstenen komen te liggen. Ook hoopt de werkgroep dat de serie herinneringen losmaakt die inwoners van de gemeente met haar willen delen. Wilt u dit doen, mail dan uw bijdrage aan: stolpersteinemeerssen@gmail.com

Herinneringen ...