Gemeente Meerssen | Zonnepanelen op pand van HAAN Industrial Group: duurzaam idealisme

Nieuwsbericht Zonnepanelen op pand van HAAN Industrial Group: duurzaam idealisme

Gepubliceerd op: 09 september 2021 15:50

HAAN en Veli
HAAN Industrial Group zit op het bedrijventerrein Weerterveld. Een familiebedrijf in technische projecten en onderhoud. Ze hebben een enorm dak op hun pand én verbruiken veel stroom. Wat doe je dan? Je legt het vol met zonnepanelen. Verhuurder Veli Vastgoed was direct enthousiast en vanaf begin dit jaar liggen er zo'n 440 panelen. " Ze wekken meer energie op dan nodig is. Dus die leveren ze terug aan de energiemaatschappij."

Het hele dak ligt vol

Giel Braun, vastgoedmanager van Veli Vastgoed, was meteen enthousiast toen hij de vraag van HAAN hoorde. "Ze wilden graag duurzaam energie opwekken en met zo'n dakoppervlak lag het voor de hand om voor zonnepanelen te kiezen. We hebben bewust niet enkel het aantal panelen gelegd dat HAAN zelf nodig heeft om voldoende energie op te wekken. Het hele dak ligt vol."

Optimaal

Voordat de panelen werden besteld, moest de dakconstructie onderzocht worden. Kon die het gewicht wel dragen? Dat kon gelukkig. Vervolgens werd bewust een lokale en erkende leverancier gekozen. "Zij hebben onderzocht hoe de panelen gelegd moesten worden om optimaal gebruik te maken van de zon. Dus nu liggen ze schuin en richting twee kanten." Veli Vastgoed heeft als verhuurder geïnvesteerd in de zonnepanelen en de huurprijs daarom wat verhoogd. "HAAN heeft landelijke subsidie vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aangevraagd. Dit is een regeling bedoeld voor het stimuleren van onder andere grote zonnepanelenprojecten. Met dit bedrag, plus het geld dat ze krijgen door de teruglevering van elektriciteit aan het net, vangen ze dit verschil op. Dat vonden we de beste constructie."

Idealisme

"We zijn allebei begin dertig en hebben een gezin", zegt Giel over de directeur van HAAN en hemzelf. "Dan ga je nadenken over de generatie hierna en hoe we de wereld straks achterlaten. Dus idealisme speelt ook mee." Daarom bekijkt Giel hoe de woningen die Veli Vastgoed verhuurt, zo duurzaam mogelijk gemaakt kunnen worden met de middelen die beschikbaar zijn. Bij HAAN zijn onlangs de tl-buizen vervangen door ledverlichting. En de zon doet ondertussen de rest op Weerterveld.