Gemeente Meerssen | Zonnecentrale Geulle geopend: de zon betaalt de energierekening

Nieuwsbericht Zonnecentrale Geulle geopend: de zon betaalt de energierekening

Gepubliceerd op: 06 mei 2021 16:00

Inspiratie-artikelen over Duurzaamheid, logo

Stel: u wilt graag zonnepanelen op uw dak, maar u heeft in huis geen ruimte voor de bijbehorende omvormer. Of het betreft een monumentaal pand. Dan biedt een zonnecentrale uitkomst. U koopt zonnepanelen op een geschikt dak en de zon betaalt vervolgens mee aan uw energierekening. In de gemeente Meerssen ligt er al zo'n zonnecentrale op het gemeentehuis. Donderdag 29 april werd de tweede geopend. Deze keer in Geulle.

Zonnecentrale Geulle

Voor en door inwoners

De zon verstopte zich donderdag nog wat verlegen achter de wolken, maar gelukkig voor de 114 zonnepanelen had ze de afgelopen weken al flink haar best gedaan. Het houten naambord op de paardenstal aan Oostbroek werd officieel onthuld door wethouder van milieu, duurzaamheid en energietransitie Gerard IJff. "Deze zonnecentrale is een fantastisch initiatief. Het is voor en door inwoners van de gemeente Meerssen mogelijk gemaakt, precies zoals dat twee jaar geleden bij de zonnecentrale op het gemeentehuis is gebeurd. De opgewerkte zonne-energie wordt op die manier lokaal opgewekt en gebruikt. Het past perfect in ons gemeentelijk duurzaamheidsbeleid en de Regionale Energiestrategie."

EMEC

De zonnecentrale is een project van EMEC. Dat staat voor Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie. EMEC realiseerde haar eerste project in 2015 in de gemeente Meerssen en werkt zoveel mogelijk samen met lokale bedrijven en organisaties. Op die manier dragen ze bij aan de energietransitie en steunen ze tevens de lokale economie. Iedereen kan lid worden van EMEC. U beslist dan mee over de koers van de coöperatie en kunt deelnemen aan de projecten. Een van die projecten is ZC Geulle. De 19 deelnemers zijn allemaal inwoners van de gemeente Meerssen en profiteren nu al van de opbrengst.

Een goede oplossing

Laura Steinbush is een van die leden. "Ik hoorde via mijn vader over dit project. Hij doet mee aan de zonnecentrale op het gemeentehuis. Wij wilden ons huis verduurzamen, maar het is best een oude woning en we hadden geen ruimte voor de omvormer." De zonnecentrale was wat haar betreft een goede oplossing. Ze doet mee met 9 zonnepanelen. "Het scheelt enorm veel werk, de coöperatie organiseert alles. Wij hoefden alleen maar in te stappen. Ik vind het leuk dat we dit samen met mensen uit de buurt doen. De coöperatie had al de grafiekjes van de eerste opbrengst, dan zie je dat het echt werkt!"

Zonnecentrale Geulle

Resultaat

"Fijn om bij dit feestelijk moment te zijn", zegt Jos Kester. Hij is ook lid en 'zijn' 15 zonnepanelen zorgen voor de energie van Ontmoet Anna. "We zitten in het stationsgebouw, een monumentaal pand. Daar kun je niet zomaar zonnepanelen plaatsen. De zonnecentrale was voor ons een uitkomst." Jos is al vanaf 2010 lid van het Platform Duurzaam Meerssen. Enkele jaren geleden heeft het platform samen met de Gemeente Meerssen de Stichting Duurzaam Meerssen in het leven geroepen. "Fijn dat we nu resultaat zien van al het voorwerk."

Samen snoeien

De leden hebben er samen voor gezorgd dat het dak van de paardenstal optimaal in de zon ligt. Jos: "Het gebouw ligt in een helling en aan de oostzijde stond opgeschoten groen. Dit hebben we samen gesnoeid om die kant helemaal vrij te maken. Van het snoeiafval hebben we vervolgens natuurlijke rillen gemaakt als beschutting voor het wild." Laura volgde tevens een webinar over de energietransitie van de gemeente Meerssen. "Ik hoop dat er op nog meer daken zonnepanelen worden gelegd. Dat vind ik eerlijkgezegd mooier dan een zonneweide."

Nieuwe zonnecentrale in Bunde

Laura wordt op haar wenken bediend, want de volgende zonnecentrale staat al gepland. Er zijn plannen om op het dak van het voormalige veilinggebouw in Bunde eind dit jaar zo'n 400 tot 500 zonnepanelen te plaatsen. Deze worden in twee fases gelegd. Enthousiast geworden? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met EMEC: info@emec.nu. Meer informatie vindt u op www.emec.nu