Gemeente Meerssen | Guido Heijnen: van natuurliefhebber tot energieheld

Nieuwsbericht Guido Heijnen: van natuurliefhebber tot energieheld

Gepubliceerd op: 10 maart 2021 10:35

Guido Heijnen energieheld
Al vanaf zijn jeugd houdt Guido Heijnen zich bezig met de natuur. "Het heeft me altijd gefascineerd, maar ik maak me er ook druk om." Door de jaren heen zag hij hoe de mens een aanslag pleegt op die natuur. Door energiezuinig te leven draagt hij graag een steentje bij aan een betere toekomst voor de generaties die volgen.

Nog niet klaar

Geboren in Meerssen, maar 40 jaar weggeweest vanwege studie en de loop van het leven. Guido kwam zo'n tien jaar geleden terug naar het zuiden en kocht een woning uit 1957 in Meerssen. "We zijn meteen aan de slag gegaan met duurzaamheidsmaatregelen. De kozijnen, voordeur en ramen zijn vervangen. Alles is geïsoleerd, we koken op inductie en op het dak liggen zonnepanelen." Na al die jaren is Guido nog niet klaar. "Morgen komt de installateur om te kijken hoe we ons huis gasloos kunnen verwarmen. Op mijn werkkamer heb ik nu al infraroodpanelen hangen en dat bevalt goed." Ondertussen is hij zelf bezig met sedum op zijn daken te leggen. De kleine vetplantjes zorgen voor CO2 opname, ze nemen regenwater op en zijn een walhalla voor insecten en vogels.

Schrikbarend

"De ecologische voetafdruk die we tegenwoordig achterlaten is gigantisch", stelt Guido. "Ik ben een enthousiast vogelaar en heb het aantal soorten enorm zien afnemen de laatste jaren. Als je vroeger in de zomer op vakantie naar het zuiden reed, zat de voorruit aan het einde van de rit vol met insecten. En nu? Bijna niks. Dat baart mij wel zorgen en is voor mij de belangrijkste drijfveer om energiezuiniger te leven." Hij is al vanaf 1975 vegetariër – bij de productie van vlees wordt enorm veel energie verbruikt en de wijze waarop veevoer wordt verbouwd ontwricht de samenleving hier maar ook op veel andere plaatsen in de wereld- en blij dat het belang van duurzaamheid nu steeds breder bekend is. "Maar het gaat wat mij betreft nog te langzaam. Er moet echt een grote ramp gebeuren, voordat mensen het belang gaan inzien. Die rampen gebeuren nu wel, maar altijd op een andere plek. Niet hier."

Hulp bij verduurzamen

Zo'n vijf jaar geleden werd Guido benaderd om de Stichting Duurzaam Meerssen (SDM) op te richten en duurzaamheid te versterken in de gemeente Meerssen. "Dit paste perfect in mijn straatje. Maar het is een weg van vallen en opstaan geweest. Het blijft moeilijk om mensen te betrekken. Vaak helpt een persoonlijke benadering. Voor ondernemers bieden we bijvoorbeeld een gratis energiescan aan. Hierdoor zien ze wat ze allemaal aan maatregelen kunnen treffen om energie en dus geld te besparen. Voor de investering die ze moeten maken, kunnen ze zelfs gratis geld lenen bij Stichting Groen Licht." Toch is de animo nog niet erg hoog. "Misschien klinkt het te goed om waar te zijn, ik weet het niet."

'Het is mogelijk'

Guido is trots op een van de verdiensten van SDM: de zonnedaken in de gemeente Meerssen. Op het Bestuurscentrum liggen ze al en in april worden 114 panelen in Geulle geplaatst. Later dit jaar volgen nog 500 panelen op het dak van kwekerij Marnis in Bunde. "Dat is mooi om te zien. Deze ondernemer is echt intrinsiek gemotiveerd. Bedrijven moeten tegenwoordig toch echt groener gaan ondernemen. En de overheid zou meer moeten afdwingen, zoals bij nieuwbouw het plaatsen van zonnepanelen verplichten. De gemeente Enschede doet dit al, dus het is mogelijk!"

Goede voorbeeld

De jonge vogelaar van weleer is inmiddels een ware energieheld geworden. Maar hij kan nog steeds genieten van de natuur. "Vanuit SDM hebben we meegedacht over de vlindertuin. Om dit duurzaam op te zetten, hebben we geadviseerd om er een stichting van te maken, zodat je subsidie kunt aanvragen. Zo is The Butterfly House ontstaan. Inmiddels komen er meerdere bloemenperken in de gemeente, zodat een soort domino-effect ontstaat voor vlinders en insecten. Ook de gemeente Heerlen, Maastricht en Valkenburg hebben het goede voorbeeld van Meerssen gevolgd. Ik heb in mijn tienerjaren altijd genoten van alle flora en fauna, maar zie de biodiversiteit heel erg achteruit gaan. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben al minder soorten om te bewonderen. Dat móet echt anders."

Meer lezen over energiehelden in de gemeente Meerssen? Kijk dan hier. En alle informatie over de Regionale Energie Strategie vindt u hier.

Wilt u zelf aan de slag met nieuwe energie in en om uw eigen woning? Kijk dan op de website van Nieuwe Energie in Limburg.