Gemeente Meerssen | 75 jaar Bevrijding - Expositie Pools-Joodse beeldend kunstenaar Isaac Celnikier in synagoge

Evenement75 jaar Bevrijding - Expositie Pools-Joodse beeldend kunstenaar Isaac Celnikier in synagoge

  • Begin: 15 september 2019 15:00
  • Einde: 29 september 2019 18:00
  • Locatie: Synagoge Meerssen
  • Gepubliceerd op: 15-07-2019

Op zondag 15 september wordt om 15.00 uur in de voormalige synagoge in Meerssen de tentoonstelling 'Gekrast in staal, gekrast in je ziel' geopend. Deze bijzondere expositie bevat gravures van de Pools-Joodse beeldend kunstenaar Isaac Celnikier. De opening is voor genodigden. De expositie is voor publiek geopend van 19 t/m 22 september en van 26 t/m 29 september van 12.00-18.00 uur.

Als puber verbleef Isaac Celnikier in het weeshuis van de beroemde pedagoog Janusz Korczak in Warschau. Voordat deze vrijwillig zijn pupillen vergezelde naar de gaskamers van Treblinka, was Celnikier vertrokken naar het getto van Bialystok. Toen de Duitsers daar binnenvielen, werden ca. 1.000 joden levend verbrand in de synagoge. Mede door zijn tekentalent kon Isaac de dodendans ontspringen. Later werd hij toch naar het concentratiekamp Stutthof gedeporteerd en van daaruit naar Birkenau. Hij overleefde de kampen en vestigde zich na de oorlog in Parijs. Daar werd hij de schilder van de Holocaust. Verslag, kunst en aanklacht tegelijk. Indringend en gruwelijk, maar tegelijk mooi en waardig. Levende lijken met de uitstraling van hemelse engelen. Het werk werd in vele landen en steden geëxposeerd. Nu dus in Meerssen.

Een jaar geleden stonden twee dames van de Janusz Korczak-stichting voor de synagoge in Meerssen. De huisbewaarder liet hen binnen. Een Meerssense dame toonde een gast uit Parijs de voormalige synagoge. Die gast is Anne Szulmajster, de weduwe van Isaac Celnikier. Een idee voor een expositie op deze plek met werk van haar overleden man is geboren. Toeval? Nee, noodzaak! Als waarschuwing tegen rassenhaat. Helaas weer actueel.

Deze expositie kan bezocht worden van 19 t/m 22 september en 26 t/m 29 september tussen 12.00 en 18.00 uur.