Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Zuid-Limburg luidt noodklok bij minister voor Veilig Thuis

Gepubliceerd op: 29 mei 2019 11:35

veilig thuis logo 2019
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een van de grootste maatschappelijke problemen in Nederland. Voor slachtoffers heeft dit enorme persoonlijke en sociale gevolgen. Het is aan de overheid en de maatschappelijke partners om samen het verschil te maken en de cirkel van geweld te doorbreken. De taken van de ketenpartners* in Zuid-Limburg worden steeds verder uitgebreid zónder bijbehorend budget. Daardoor is de ambitie 'geweld hoort nergens thuis' moeilijker uitvoerbaar dan ooit. Alle 16 Zuid-Limburgse gemeenten hebben daarom op 21 mei ingestemd om een brandbrief aan te bieden aan minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Met het dringende verzoek hierover in gesprek te gaan, luiden de ketenpartners als collectief de noodklok in Den Haag.

Structureel tekort

De regio vraagt speciaal aandacht voor de wijze van sturing door de Rijksoverheid op kwaliteitseisen, het tempo van de veranderingen in aanpak én de wijze van financiering. Ondanks de aanvullende structurele budgetten die de gemeenteraden afgelopen jaren ter beschikking hebben gesteld, komt de regio structureel circa € 6,5 mln. te kort.

Inmiddels heeft ook de media aandacht besteed aan de brandbrief.

 

* De keten bestaat uit de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, Veilig Thuis, de Veiligheidshuizen, zorgpartners, Politie en Openbaar Ministerie.