Gemeente Meerssen | Zaterdag 26 oktober: Nacht van de Nacht

Nieuwsbericht Zaterdag 26 oktober: Nacht van de Nacht

Gepubliceerd op: 16 oktober 2019 11:55

Nacht van de Nacht logo

Op zaterdag 26 oktober 2019 wordt in de gemeente Meerssen meegedaan aan de 'Nacht van de Nacht'. Dit is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van verlichting in het donker.

Aanstraal verlichting in Meerssen

Om aandacht te vragen voor het donker, zullen tijdens de Nacht van de Nacht o.a. de aanstraalverlichtingen van het Proosdijpark, het gemeentehuis en de Basiliek worden gedoofd.

Dimbare LED-verlichting

In steeds meer straten worden straatlampen met LED-verlichting geplaatst. Dit gebeurt projectmatig en in fases. Op dit moment zijn er ongeveer 90 straten waar LED-verlichting is geplaatst. Dit is ca. 25% van alle lichtmasten. LED-verlichting is duurzaam door een lager energieverbruik en hebben een langere levensduur. Daarnaast wordt de LED-verlichting gedimd. Dit houdt in dat de nieuwe verlichting 's avonds na 23.00 uur niet meer om en om uitgaat, maar gedimd blijft branden. Dit komt de gelijkmatigheid van de verlichting ten goede en dat is weer beter voor de sociale- en verkeersveiligheid.

Dynamische en vleermuisvriendelijke verlichting

Bij uitbreiding van het areaal van de openbare verlichting wordt er rekening gehouden met de Flora & Fauna. Zo is er afgelopen jaar ter plaatse van de Oude Steeg, Vliegveldweg en het rijwielpad Humcoven dynamische en vleermuisvriendelijke verlichting geplaatst. Deze verlichting brandt alleen als er een verkeersdeelnemer gebruikmaakt van deze weg. Op deze wijze houden we rekening zowel de Flora & Fauna in dat gebied, maar ook met de sociale- en verkeersveiligheid.