Nieuwsbericht Yad Vashem van Elisabeth de Grebber krijgt ereplaats in Synagoge Meerssen

Publicatiedatum: 18 oktober 2016 12.20 uur

Yad Vashem - mevrouw Elisabeth de Grebber
Elisabeth de Grebber uit Bunde wist tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Joodse meisjes uit handen van de nazi's te houden. 'Mamma' de Grebber – zoals de meisjes haar noemden  - overleed in 1966. In april 2016 werd Elisabeth de Grebber geëerd en ontving zij postuum de hoogste joodse onderscheiding voor het redden van de meisjes: de Yad Vashem.

Passende bestemming

Omdat mevrouw De Grebber geen nabestaanden heeft, werd de onderscheiding in ontvangst genomen door mevrouw Nina Kaplan. Zij was een van de meisjes die destijds ondergedoken zat bij mevrouw de Grebber. De Yad Vashem wordt normaalgesproken alleen uitgereikt aan (niet Joodse) redders van Joodse mensen. Mevrouw Kaplan mocht de onderscheiding in ontvangst nemen, onder de voorwaarde dat zij er een passende bestemming voor zou vinden. En die vond ze: het was mevrouw Kaplan´s wens dat de Yad Vashem een ereplaats zou krijgen in de gemeente waar Elisabeth de Grebber woonde. Ze schreef hierover een hartverwarmende brief aan burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz.

Ereplaats

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz gaf graag gehoor aan de wens van mevrouw Kaplan. Afgelopen zondag 16 oktober nam zij de Yad Vashem van mevrouw de Grebber in ontvangst in de Synagoge van Meerssen. De Stichting Synagoge Meerssen zorgt ervoor dat de onderscheiding een ereplaats krijgt.   

Yad Vashem

Een boom als blijvende herinnering

Als dank voor het beschikbaar stellen van de Yad Vashem wordt er een boom gepland in een woud in Israël. De burgemeester overhandigde het certificaat dat daarbij hoort als blijvende herinnering aan mevrouw Kaplan.

Yad Vashem - boomcertificaat

Foto's: Karel Curvers, MeerVandaag.nl