Nieuwsbericht Yad Vashem van Elisabeth de Grebber krijgt ereplaats in Synagoge Meerssen

Publicatiedatum: 11 oktober 2016 12.10 uur

Elisabeth de Grebber uit Bunde wist tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Joodse meisjes uit handen van de nazi's te houden. 'Mamma' de Grebber – zoals de meisjes haar noemden  - overleed in 1966. In april van dit jaar werd Elisabeth de Grebber geëerd en ontving zij postuum de hoogste joodse onderscheiding voor het redden van de meisjes: de Yad Vashem. Omdat mevrouw De Grebber geen nabestaanden heeft, werd de onderscheiding in ontvangst genomen door mevrouw Nina Kaplan. Zij was een van de meisjes die destijds ondergedoken zat bij mevrouw de Grebber. Mevrouw Kaplan schenkt de Yad Vashem aan de gemeente Meerssen, zodat deze een plek krijgt in de gemeente waar haar redster woonde. Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz neemt het ereteken op zondag 16 oktober 2016 in ontvangst in de synagoge van Meerssen, zodat deze hier een ereplaats kan krijgen.

Leerhuis

De Yad Vashem wordt normaalgesproken alleen uitgereikt aan (niet Joodse) redders van Joodse mensen. Mevrouw Kaplan mocht de onderscheiding dan ook in ontvangst nemen, onder de voorwaarde dat zij er een goede bestemming voor zou vinden. Zij schenkt de Yad Vashem van 'mamma' de Grebber nu aan de gemeente Meerssen, zodat deze een ereplaats kan krijgen in de Synagoge van Meerssen. Dit is mogelijk omdat de synagoge Meerssen een leerhuis is en niet meer in gebruik is als gebedshuis.

De overhandiging van de Yad Vashem vindt plaats in samenwerking met de Stichting Synagoge Meerssen op zondag 16 oktober, aanvang 14.00 uur in de Synagoge Meerssen (Kuileneindestraat 22a, Meerssen). Tijdens het ontvangst vindt ook een lezing plaats van dr. Van Rens, specialist in de joodse geschiedenis van Limburg.