Nieuwsbericht Witte Voetjes-actie van start in de gemeente Meerssen

Publicatiedatum: 09 juni 2017 11.10 uur

Op woensdag 7 juni gaf burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz de aftrap voor de Witte Voetjes-actie in de gemeente Meerssen. Met deze actie wil de Politie Heuvelland in samenwerking met de gemeentelijke BOA's met name tijdens de zomerperiode voorkomen dat dieven zich gemakkelijk toegang tot een woning kunnen verschaffen.

Witte voetjes-actie

Inspecteur Marc van Elstlande, burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz, wethouder drs Guido Houben, BOA Rob van der Kruk, wijkagent Huub van der Wouw en wethouder Berry van Rijswijk bij de aftrap van de Witte Voetjes-actie     

Voet tussen de deur

"De zomerperiode is een tijd waarin veel mensen op vakantie zijn, of een dagje erop uit gaan. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan", aldus de burgemeester. "Daarom is vandaag de Witte Voetjes-actie.van start gegaan."Uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Het zijn duidelijke signalen dat bewoners langere tijd afwezig zijn. Maar ook openstaande ramen en schuurtjes of tuinhuisjes die niet goed zijn afgesloten, zijn erg aantrekkelijk voor dieven. "Overal waar we inbraakgevoelige plekken zien, laten we een papieren voetje en een begeleidende informatiebrief achter in de brievenbus" vertelt buitengewoon opsporingsambtenaar Rob van der Kruk. Wijkagent Huub van der Wouw: "Het voetje had ook een schoenafdruk van een insluiper kunnen zijn. Zo willen wij bewoners op een ludieke wijze eraan herinneren beter op te letten en voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen."

Witte voetjes-actie

Gezamenlijke aanpak

De Witte Voetjes-actie is een gezamenlijk initiatief van Politie Basiseenheid Heuvelland en de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul. 

Duidelijk herkenbaar

Wellicht komen de wijkagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren ook bij u in de buurt een kijkje nemen. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan hun uniform en kunnen zich legitimeren.

Wit Voetje definitief

Ook de burgemeesters van de andere Heuvelland-gemeenten gaven afgelopen week het startsein voor de actie:

Valkenburg aan de Geul

Witte Voetjes-actie in Valkenburg

Gulpen-Wittem

In Schin op Geul gaf burgemeester Jan Schrijen samen met de politie en BOA's deze week de aftrap voor het inbraakpreventieproject in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Witte Voetjes-actie 2017 in de gemeente Gulpen-WittemBurgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens van Gulpen-Wittem gaf woensdag het startsein voor de Witte Voetjes-actie in haar gemeente. Ze zegt: "Het was leuk om een middag met de boa's en de politie mee te lopen. Ze hebben duidelijk getrainde ogen in het spotten van inbraakgevoelige situaties in onze gemeente. Hopelijk maakt deze actie onze inwoners extra alert!"

Gemeente Vaals

Witte voetjes-actie Vaals


Ook in de gemeente Vaals ging het project op woensdag 7 juni van start. Burgemeester Reg van Loo, verantwoordelijk voor veiligheid in de gemeente, maakte samen met de politie en een Boa (bui­tengewoon opsporingsambtenaar) van de gemeente een rondje door zes straten in de kern van Vaals. Daarbij troffen zij enkele adressen aan waar zij zonder problemen naar binnen konden in schuur of zelfs in de woning. Waardevolle spullen stonden voor het grijpen, zoals een grasmaaier, fietsen en e-bikes. Ook was bij één woning overduidelijk dat de bewoners met vakantie waren. Een prima signaal voor dieven om op hun gemak hun "werk" te doen. Om de bewoners erop te wijzen hoe makkelijk het inbrekers vaak wordt gemaakt om hun slag te slaan, lieten zij op deze adressen een "voetje" achter, voorzien van een brief waarin werd uitgelegd wat dit te betekenen had. 

Eijsden-Margraten

Witte Voetjesactie in Eijsden-Margraten

Burgemeester Dieudonné Akkermans, beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid Dees Heuts en wijkagent team Eijsden-Margraten Roderich Gilissen op inspectie in de gemeente Eijsden-Margraten, waarbij ze bewoners erop attenderen welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Informatie

www.politiekeurmerk.nl/bewoners
Bewonersbrief (PDF)

Foto gemeente Meerssen: Karel Curvers, www.meervandaag.nl