Gemeente Meerssen | Wilde Zwijnen gesignaleerd

Nieuwsbericht Wilde Zwijnen gesignaleerd

Gepubliceerd op: 24 januari 2023 12:40

Wilde zwijnen
Wilde zwijnen komen al enkele jaren voor in onze omgeving. De laatste dagen ontvangen wij echter meerdere meldingen dat mensen wilde zwijnen hebben gezien in onze gemeente. 
In en rond het gebied Kalverbosch (nabij ecoduct A2), Humcoven, Vliek, Waterval en Raar trekken op dit moment meerdere groepen wilde zwijnen rond. Op enkele plekken plaatsen wij nu tijdelijke waarschuwingsborden om inwoners / recreanten op de risico's te wijzen.

Waarschuwingsborden 

Wilde zwijnen zijn nachtdieren.  Ze zijn van nature schuw en gaan de confrontatie met mensen het liefst uit de weg. De kans op een confrontatie tussen een wild zwijn en een mens is daardoor klein. Ze kunnen echter agressiever zijn en zich verdedigen als ze zich opgejaagd voelen en jonge zwijntjes bij zich hebben. Wandelaars, fietsers en zeker honden, die zich buiten de wandelpaden begeven, lopen een groter risico op een confrontatie met een wild zwijn. Om te voorkomen dat wild zich opgejaagd voelt, geldt in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht voor honden en is het bezoekers niet toegestaan zich buiten de wandelpaden te begeven.

Dringend advies!

We adviseren de genoemde gebieden voorlopig niet te bezoeken met honden. Kies je er toch voor in een van deze gebieden te gaan wandelen met je hond, lijn hem dan altijd aan! Laat je hond niet loslopen.

Wandelaars en fietsers die deze gebieden bezoeken, adviseren we met klem op de paden te blijven en de naastgelegen natuur en akkers niet te betreden.

Overlast melden

Je kunt overlast van wilde zwijnen melden bij ons gemeentelijke Klant Contact Centrum, tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.