Gemeente Meerssen | Wilde zwijnen

Nieuwsbericht Wilde zwijnen

Gepubliceerd op: 21 maart 2023 15:40

Wilde zwijnen
Eind januari vond een aantal incidenten plaats waarbij wandelaars en loslopende honden werden aangevallen door een wild zwijn. Naar aanleiding van deze meldingen liet de gemeente Meerssen een officiële waarschuwing uitgaan en zijn waarschuwingsbordjes geplaatst bij de toegangen tot de natuurgebieden. Wij ontvingen de afgelopen
weken geen meldingen meer over agressieve zwijnen. We ontvangen wel nog regelmatig meldingen dat mensen (groepen) wilde zwijnen hebben gezien in of in de directe nabijheid van de natuurgebieden onze gemeente.

Verstoring van dieren voorkomen

Je kunt altijd een wild zwijn tegenkomen in de natuurgebieden in onze regio. We verwachten dat dit soort 'agressieve' incidenten niet meer vaak voorkomen, maar garanderen kunnen we dat natuurlijk nietOm het risico op een agressieve reactie van een wild zwijn te verkleinen, adviseren we dringend op paden te blijven en honden aan de lijn te houden (er geldt een aanlijnplicht!). We zullen hier ook op wijzen door middel van bordjes bij de toegangen tot de natuurgebieden. 

Zo voorkomen we dat wilde zwijnen en andere dieren (bijvoorbeeld reeën) verstoord worden. Ga bovendien niet in de natuurgebieden wandelen na zonsondergang.

Wat doe je als een wild zwijn op je afkomt:

  • Klap in je handen, schreeuw en maak je groot met je armen in de lucht.
  • Blijft het dier op je af komen, klim dan ergens op (auto, hek, boom).
  • Verstop je achter een boom: wilde zwijnen zijn slechtziend!
  • NIET wegrennen: het dier is altijd sneller.
  • NOOIT op de grond gaan liggen. Het dier zal blijven aanvallen, omdat het denkt te winnen.