Gemeente Meerssen | Wijngaard wandeling Meerssen gelanceerd

Nieuwsbericht Wijngaard wandeling Meerssen gelanceerd

Gepubliceerd op: 26 juli 2021 14:20

Woensdag 14 juli werd op Wijngoed Raar Saint Remy een nieuwe bewegwijzerde wijnroute gelanceerd: de Wijngaard wandeling Meerssen. De Wijngaardwandeling Meerssen is de laatste wijnroute die Visit Zuid-Limburg in samenwerking met een aantal Heuvellandgemeenten waaronder Meerssen heeft gemaakt. Eerder werden ontwikkeld Route des Vins Wahlwiller-Eys, Route des Vins Ubachsberg, Route des Vins Winthagen en Wijngaarden wandeling Noorbeek. Met deze prachtige wijnroutes kan de bezoeker nog uitgebreider kennis maken ken met de Zuid-Limburgse wijn.

Wijngaard wandeling Meerssen

De gemeente Meerssen kent drie wijngoederen: Wijngoed Raar Saint Remi, Domein De Wijngaardsberg en Wijngaard Raarberg. Tijdens de 9 kilometer lange themawandeling passeert men deze wijngaarden afgewisseld door de mooie vergezichten van het Heuvellandschap. Borden bij de wijngaarden voorzien de wandelaar o.a. van informatie over de wijnen en het productieproces ervan. De route is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Meerssen.

"De Romeinen legden al wijngaarden aan in deze contreien. Ook de monniken in de middeleeuwen waren ervan overtuigd: Zuid-Limburg is gemaakt voor de wijnbouw. In 968 werd al melding gemaakt van wijnstokken langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De prachtige wijnroutes laten bezoekers en onze eigen inwoners genieten van alles dat onze mooie heuvelachtige regio te bieden heeft" zegt Peter Hovens, wethouder Toerisme van de gemeente Meerssen.

Wijngaard wandeling Meerssen gelanceerd

Babette Vanom van Visit Zuid-Limburg en wethouder Peter Hovens bij de lancering van de Wijngaard Wandeling Meerssen

Wijnregio Zuid-Limburg

Met steeds meer wijngaarden die uit de grond 'schieten' en wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren, boekt Zuid-Limburg steeds meer succes als wijnregio. De combinatie van de rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio's in Nederland.

"Wij zien samen met meerdere gemeenten mogelijkheden in de ontwikkeling van onze wijncultuur en zijn blij met deze routes. Helemaal omdat dit thema sterk verbonden is met het DNA van onze regio. Zuid-Limburg als wijnregio is uniek in Nederland en vraagt om zichtbaarheid. Hiermee trekken wij nieuwe Bourgondiërs naar Zuid-Limburg waarvoor ons gebied veel te bieden heeft", aldus Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg.

Een rijke historie

Toen de Romeinen in Meerssen hun huizen bouwden, onder andere Villa Onderste Herkenberg in Meerssen, hebben zij ook de wijnbouw op de nabije vruchtbare heuvels geïntroduceerd. Na de Romeinse tijd kwamen deze wijngaarden in het bezit van de Karolingers. Zij bouwden een jachtslot in Meerssen. Zo heeft ook Karel de Grote na de jacht al mogen genieten van de wijnen van Meerssen. Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 werd beklonken met een Meerssense wijn.

Naast wijnbouw en het Romeins verleden, kent Meerssen ook een rijk religieus verleden. Van oudsher is het een plek van bezinning en de bekende pelgrimsroute Camini de Santiago (ook wel St. Jacobsroute) loopt voor een deel door de gemeente Meerssen. Tijdens de wijnroute komt men rondom Waterval de schelpenbordjes tegen. Nog steeds bezoeken vele pelgrims de Basiliek om de wonderen te gedenken die zich hier voltrokken. Ieder jaar wordt hier in het bijzonder bij stilgestaan tijdens het jaarlijkse Octaaf van het H. Sacrament. Van heinde en verre komen dan pelgrims naar Meerssen.

Alle wijnroutes en meer informatie over Wijnregio Zuid-Limburg is te vinden op:
www.wijnregiozuidlimburg.nl en www.visitzuidlimburg.nl/wijnroutes.