Gemeente Meerssen | Wereldarmoededag: maak armoede bespreekbaar

Nieuwsbericht Wereldarmoededag: maak armoede bespreekbaar

Gepubliceerd op: 18 oktober 2022 18:25

Maandag 17 oktober was het wereldarmoededag. Op deze dag besteden we extra aandacht aan armoede in onze gemeenschap. Zeker in deze crisistijd een onderwerp dat steeds meer mensen raakt. Maar ook een onderwerp waarover niet zo makkelijk wordt gepraat. Terwijl het eigenlijk wel zou moeten, want alleen dan kan hulp worden geboden.

Wethouder Bjorn Molling: "Aandacht voor de zogenaamde stille armoede is heel belangrijk. Mensen lopen er niet te koop mee dat ze grote moeite hebben alle eindjes aan elkaar te knopen of niet rondkomen en in armoede leven. We moeten oog voor elkaar hebben. Vaak weet je niet eens dat iemand in je directe omgeving grote financiële zorgen heeft. Maar je kunt wel signalen oppikken. Merk je dat een vriend of vriendin, iemand uit de familie, een buurvrouw of collega het financieel zwaar heeft, maak het bespreekbaar. Help hen op weg naar hulp. Over armoede praten is niet makkelijk, maar het kan een eerst stap zijn naar een financieel zonnigere toekomst. Samen – ook met de gemeente – kan gekeken worden naar mogelijke oplossingen."

Bezoek aan de Ruggesteun
Ruggesteun

Ter gelegenheid van Wereldarmoededag bracht wethouder Bjorn Molling maandagmiddag een bezoek aan Stichting Ruggesteun en trakteerde de aanwezige vrijwilligers op heerlijke vlaai. Stichting Ruggesteun is op drie plaatsen in de gemeente actief. Alle drie de locaties werden bezocht.

Allereerst de fietsenkelder onder de kerk Sint Joseph Arbeider in Meerssen-West. De vrijwilligers repareren hier oude fietsen of halen ze uit elkaar voor onderdelen. Voor een lage prijs of zelfs gratis geven ze de fietsen vervolgens aan mensen met een kleine beurs. Sinds 2015 zijn al bijna 920 fietsen behandeld en uitgegeven. De wethouder stond met de vrijwilligers stil bij het goede werk dat zij doen, en sprak hiervoor zijn hartelijke dank uit. Ook stonden ze stil bij hoe het stigma op armoede hun dagelijkse werk in de fietsenkelder beïnvloed. Er heerst nog altijd een taboe op het onderwerp. Terwijl het erkennen en er over praten een eerste stap naar oplossingen kan zijn. Gebruikte u uw fiets neer? Denk ook eens aan de fietsbank en help mensen met een kleine beurs. Ook vrijwilligers in de fietsbank zijn altijd welkom!

Bezoek aan de Ruggesteun - de vrijwilligers van de fietsenkelder

De Ruggesteun staat in de gemeente vooral bekend vanwege haar wekelijkse voedselpakketten. De wethouder besprak met de vrijwilligers wat er in de pakketten wordt gestopt (gezond eten, levensmiddelen), hoe het contact verloopt tussen de vrijwilligers en de klanten en over de stille armoede. Bereiken we wel iedereen die we zouden moeten bereiken?

De dag werd afgesloten bij het nieuwste project van de Stichting: het winkeltje aan de Steegstraat. Hier worden tweedehands voorwerpen verkocht. Van kinderspeelgoed tot kleding voor jong en oud, voor een hele kleine prijs. Iedereen kan hiervan gebruikmaken. Dus neem eens een kijkje. Ze hebben vanalles. De opbrengsten investeert de Ruggesteun in de voedselpakketten. De wethouder sprak met de vrijwilligers die de winkel draaiende houden over hun bezigheden, over de verschillende acties die ze houden (zoals een cadeaubon om voorwerpen uit te mogen zoeken) en over de bezoekers.

Bezoek aan de Ruggesteun - Vrijwilligers in het winkeltje aan de Steegstraat

Vrijwilligers, bedankt voor jullie geweldige inzet!

Meer informatie over de Ruggesteun

Stichting Ruggesteun is een organisatie voor mensen met een kleine beurs in Groot Meerssen, door hen te voorzien van voedselpakketten, kleding, schoenen en fietsen. Wilt u hulp krijgen, of juist een pakket doneren? Kijk dan op hun website: www.ruggesteunmeerssen.nl/

Armoederegelingen

Inwoners van de gemeente Meerssen met een laag inkomen kunnen gebruiken van allerlei regelingen, ook voor kinderen. Een overzicht van deze regelingen vindt u op onze gemeentelijke website