Gemeente Meerssen | Wees voorzichtig met alternatieve verwarming

Nieuwsbericht Wees voorzichtig met alternatieve verwarming

Gepubliceerd op: 08 februari 2023 13:20

schoorsteen
In de afgelopen periode zijn verschillende schoorsteenbranden geweest in de gemeente Meerssen. Dit komt met name doordat mensen een alternatief zoeken om hun huis te verwarmen. Door de stijgende gasprijs is dat begrijpelijk, maar we zien steeds vaker de negatieve gevolgen van deze alternatieve verwarming.

Gevaar

Als alternatief voor de reguliere verwarming op gas, kiest men voor een hout-, pallet of petroleumkachel. De installatie en het onderhouden van de rookgasafvoer wordt dan helaas vergeten en vormt zo een mogelijk gevaar. Opgehoopte roetresten of vogelnesten kunnen de afvoer van de rook belemmeren, met alle gevolgen van dien.

Bij brand

Een schoorsteenbrand is natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken. De schade kan groot zijn en als u niet weet wat u moet doen, kan het verder uit de hand lopen. Gebruik nooit water bij een schoorsteenbrand, maar bijvoorbeeld zand. Probeer zoveel mogelijk te ventileren en bel direct 112.

Voorkomen is beter dan genezen

Laat uw installatie altijd door een erkend bedrijf eerst controleren voordat u het gaat gebruik. Zeker als u de installatie al geruime tijd niet gebruikt heeft.