Gemeente Meerssen | Week van de Veiligheid 11-17 oktober: Focus op ondernemers in de strijd tegen criminaliteit

Nieuwsbericht Week van de Veiligheid 11-17 oktober: Focus op ondernemers in de strijd tegen criminaliteit

Gepubliceerd op: 07 oktober 2021 12:05

Week van de Veiligheid - logo
In de strijd tegen criminaliteit richt de landelijke Week van de Veiligheid (11-17 oktober 2021) zich dit jaar zich vooral op ondernemers. Criminelen zochten sinds de komst van corona andere, slinkse manieren om geld van deze doelgroep af te troggelen. Tijdens deze Week van de Veiligheid zetten gemeenten, brancheorganisaties en politie zich daarom in om lokale ondernemers te informeren over de signalen van crimineel gedrag en hoe ondernemers zich hiertegen kunnen weren. Tijdens de Week van de Veiligheid besteden we op de gemeentelijke social media aandacht aan het Veiligheidsthema van die dag. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten in de gemeente Meerssen.

Activiteiten in de gemeente Meerssen

Belevenis container
Dinsdag 12 oktober:
Ontdek brandonveilige situaties in de Belevenis Container

Op dinsdag 12 oktober staat van 12.00-16.30 uur de Belevenis Container van de brandweer voor het gemeentehuis aan de Beekstraat. Hier kunt u ontdekken wat brandonveilige situaties zijn. Neem eens kijkje in de container!

Dinsdag 12 oktober:
Politie bezoekt ondernemers ikv 'Veilig ondernemen'

De politie bezoekt samen met de boa's ondernemers in de gemeente Meerssen in het kader van 'veilig ondernemen'. Met de nieuwe wijkbus gaat de politie de gemeente in om ondernemers met raad bij te staan.

Donderdag 14 oktober:
Hoe ruikt een xtc-lab? Ontdek het op de Weekmarkt in Meerssen

De laatste jaren vinden regelmatig incidenten plaats met xtc-laboratoria. Het afval van de productie van xtc dumpen de makers vaak in de natuur of het riool. De productie van xtc vormt een groot gevaar voor mens, dier en milieu. Daarom is het zo belangrijk om xtc-laboratoria vroegtijdig op te sporen. De politie heeft hierbij echter de ogen, oren en neus van mensen in de buurt nodig. Op donderdag 14 oktober laten we bezoekers van de Weekmarkt in Meerssen ervaren hoe een xtc-lab ruikt. Dat doen we met speciale geurkaarten. Op deze manier willen we mensen ervan bewust te maken dat de productie van xtc ook in hun buurt kan plaatsvinden en welke gevaren dit met zich meebrengt.

Inleveractie van messen in Gemeente Meerssen
Hele week: inleveractie messen

In de Week van de Veiligheid doet de gemeente Meerssen mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Iedereen kan dan anoniem en straffeloos zijn mes inleveren. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun steekwapens inleveren. Zij kunnen hiervoor terecht bij het politiebureau in Valkenburg a/d Geul (Nieuweweg 24 in Valkenburg) of kijk op dropjeknife.nl voor andere inleverpunten. Meer weten? Lees hier verder

Landelijke activiteiten

Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen ondernemers en hun medewerkers deelnemen aan diverse activiteiten om zich beter te beschermen tegen criminaliteit. Online overvaltrainingen, gratis veiligheidsscans en talkshows: het is een greep uit de activiteiten die door het hele land worden georganiseerd. Van 11 tot en met 14 oktober kun je elke avond om 19.30 uur een talkshow bijwonen. Ewout Genemans leidt de shows, die in het teken staan van criminaliteit. De thema's zijn:

  • maandag 11 okt 2021: Cyber/gedigitaliseerde criminaliteit
  • dinsdag 12 okt 2021: Overvallen
  • woensdag 13 okt 2021: Ondermijning
  • donderdag 14 okt 2021: Geweld

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid.

Over de Week van de Veiligheid

Tijdens de donkere dagen in het najaar neemt de kans op criminaliteit toe. Ondernemers en hun medewerkers kunnen veel ellende voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Week 41 is daarom omgedoopt tot de Week van de Veiligheid. Al meer dan tien jaar wordt zo het thema veiligheid extra onder de aandacht gebracht. Koninklijke Horeca Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Detailhandel Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland, politie, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de PVO's/RPC's, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en meer dan 180 gemeenten zetten zich in om van deze week een succes te maken.

Meer informatie 

www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid.