Gemeente Meerssen | Wat te doen bij hitte?

Nieuwsbericht Wat te doen bij hitte?

Gepubliceerd op: 16 juni 2021 12:35

Hitte
In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. U kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor u en de mensen in uw omgeving.

Gezondheidsrisico

Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.

Herken de klachten en weet wat te doen

Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.

Kijk op de website van de GGD voor meer informatie.

Het Nationaal Hitteplan

Wanneer een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht, kunnen het RIVM en het KNMI besluiten om het Nationaal Hitteplan in werking te stellen. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en jonge kinderen. U kunt hiervoor de website van het KNMI raadplegen: als het hitteplan niet actief is in een regio, dan is die regio groen gekleurd, als het hitteplan wel actief is in een regio, dan is die regio geel gekleurd.