Gemeente Meerssen | Wat kunt u doen om rattenoverlast te voorkomen

Nieuwsbericht Wat kunt u doen om rattenoverlast te voorkomen

Gepubliceerd op: 20 mei 2021 16:25

Rat
De afgelopen maand heeft de gemeente Meerssen diverse meldingen binnengekregen van rattenoverlast in het Proosdijpark en bepaalde straten in het centrum. Deze meldingen zijn opgepakt door onze ongediertebestrijder.

Ratten kunnen uit het riool komen als er bijvoorbeeld iets kapot is in een straatkolk, een defecte hemelwateraansluiting of defecte huisaansluiting. Ze komen echter ook voor rond waterpartijen (bijv. vijvers). De kolken in het rioolstelsel rond het Proosdijpark en de Markt zijn gecontroleerd. Hier zijn geen tekortkomingen aangetroffen. Ook in de Volderstraat heeft onderzoek plaatsgevonden. Ook hier is geen specifieke oorzaak gevonden (met uitzondering van één adres waar op eigen terrein ongedierte werd aangetroffen).

Eenden en zwanen niet voeren!

De plaagdierbestrijder heeft in het park lokmiddelen en lokdozen geplaatst, maar er is (nog) niets gevangen. In het Proosdijpark ontstaat de rattenoverlast door overdadig voeren van eenden en zwanen. De voedselresten trekken de ratten aan. Bovendien is het overdadig voeren slecht voor de waterkwaliteit van de vijver.

We roepen bezoekers van het park dan ook dringend op de dieren niet te voeren!

Tips om rattenoverlast te voorkomen

  • Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg nog wel voor voldoende ventilatie.
  • Laat geen eten rondslingeren en voorkom afvalbergen rond je huis. Zet dus ook je afvalzak niet te vroeg buiten aan de straat!
  • Bewaar voedsel in afsluitbare bakken. Ook honden- en kattenvoer. Ook in je kelder, garage of schuur. Ruim fruit op dat in de tuin op de grond gevallen is.
  • Maak dierenverblijven (zoals kippenhokken) ratdicht met fijnmazig gaas. Voorkom dat ratten daar komen snoepen.
  • Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval.
  • Voorkom dat je ratten aantrekt als je tuinvogels voert. Bezoekers van het Proosdijpark roepen we op de eenden en zwanen niet te voeren.

Rattenoverlast melden

Heeft u overlast van ratten? U kunt dit melden bij ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), telefoon 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.

Onze KCC-medewerkers registreren uw melding. De rayonopzichter maakt vervolgens een afspraak met u om de situatie te bekijken. De opzichter is een gediplomeerd bestrijdingsspecialist en zorgt voor een professionele oplossing, zodra duidelijk is wat het probleem veroorzaakt.