Gemeente Meerssen | Wat kan wel en niet bij het oud papier?

Nieuwsbericht Wat kan wel en niet bij het oud papier?

Gepubliceerd op: 09 november 2022 10:45

Oudpapier
Het gaat goed met de recyclingcijfers, zo blijkt uit onderzoek. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. De vervuiling van het oudpapier neemt namelijk toe. Dat blijkt uit onderzoek dat PRN om de twee jaar laat doen naar de productvreemde vervuiling in huishoudelijk papier en karton.

Wat betekent vervuiling van oud papier?

Eenvoudig gezegd betekent dit materialen die niet geschikt zijn voor de productie van nieuw papier en karton. Ook papier en karton dat niet schoon en/of droog is valt hieronder. Denk aan kunststoffen, etensresten en drankenkartons, maar ook aan geplastificeerd papier of vervuilde pizzadozen. Uit het onderzoek 2021-2022 komt een gemiddeld percentage zogenaamde 'productvreemde vervuiling' van 3,36% naar voren. In de periode 2019-2020 bedroeg deze vervuiling nog maar 2,52%.

Wat zijn de gevolgen?

Meer vervuiling van oud papier leidt tot hogere verwerkingskosten en zorgt ervoor dat er minder recyclebaar papier en karton overblijft. Er is duidelijk sprake van een trend. Op de scheidingswijzer ziet u precies wat wel en niet bij het oud papier kan. Of kijk dit fimpje over het scheiden van papier en karton.