Gemeente Meerssen | Wandelen langs de 'Bevrijding van Limburg'

Nieuwsbericht Wandelen langs de 'Bevrijding van Limburg'

Gepubliceerd op: 13 april 2023 15:40

Liberation Route Zuid-Limburg
In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. In Zuid-Limburg staan we ook op andere dagen stil bij de oorlog en de waarde van onze vrijheid.

Liberation Route Zuid-Limburg

Zo maakt het zuidelijkste puntje van Nederland deel uit van het internationale wandelnetwerk van de Liberation Route Europe. Meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De website www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes en vertellen onderweg over historische plekken.

De 120 kilometer lange wandelroute 'Bevrijding van Zuid-Limburg' vertelt het verhaal van de Amerikanen die hier de grens overstaken. Naarmate zij dichter bij Aken kwamen - de eerste stad op Duits grondgebied - werd de strijd steeds feller.

Liberation Route
Herinneringen

Verspreid over heel Zuid-Limburg markeren 'Vectors of Memory' belangrijke gebeurtenissen. Deze zijn ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Libeskind. Ook bij Bevrijdingsmonument in Mesch. De 30ste Amerikaanse Infanterie Divisie - bijgenaamd Old Hickory - stak hier in 1944 voor het eerst de grens over. Wie de QR-code op de Vector scant, hoort het bijzondere verhaal van het hoofd van de school Sjef Warnier. Maar kijk ook eens op www.liberationroute.com/nl/pois/944/people-in-hiding-at-the-bakery voor een echt Meerssens verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Op veel plaatsen zijn de sporen van de oorlog nog altijd goed zichtbaar. De meest indrukwekkende plek is zonder twijfel de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Hier zie en voel je wat vrijheid betekent.

Foto's: © LRE Foundation