Gemeente Meerssen | VoorleesExpress van start in Gemeente Meerssen

Nieuwsbericht VoorleesExpress van start in Gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 28 januari 2021 18:45

In de Gemeente Meerssen gaat deze week de VoorleesExpress van start. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 t/m 8 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt een vrijwilliger bij hen thuis. De vrijwilliger leest voor, speelt taalspelletjes en verkent samen met het gezin de bibliotheek. De vrijwilliger helpt de ouders om taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven.

VoorleesExpress van start
Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz geeft online het startsein voor de VoorleesExpress.
Vlnr: vrijwilliger Lea Jaspar, Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en projectleider Ilona van Reijen.

Eind 2019 verleenden de Gemeente Meerssen en de provincie Limburg subsidie voor het project. De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door Bibliotheek Meerssen in samenwerking met lokale scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De Gemeente Meerssen is blij met de samenwerking. Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz: "Lezen (en voorlezen) is zó belangrijk. Het brengt je kennis, leesvaardigheden worden getraind, je taalgevoel wordt gestimuleerd, het geeft ontspanning én afleiding. Zeker in deze moeilijke tijd, waarin veel van ouders wordt gevraagd als plaatsvervangend juffen en meesters. De vrijwilligers van de VoorleesExpress zorgen voor dat éxtra steuntje in de rug in coronatijd, maar zeker ook daarbuiten. Een mooi initiatief! Een lichtpuntje voor gezinnen, voor kinderen!"

Door corona liep de start van de VoorleesExpress vertraging op, maar toen de vacature voor vrijwilligers geplaatst was, ging het snel. Binnen twee weken had de bibliotheek twaalf nieuwe vrijwilligers gevonden. 'Dit is hartverwarmend', zegt Ilona van Reijen, coördinator van het project. 'Geweldig dat zo veel vrijwilligers het in deze tijd aandurven om met de gezinnen aan de slag te gaan.' Tijdens de gezinsbezoeken zag zij hoe belangrijk de VoorleesExpress is. 'Je komt bij gezinnen waar ouders het lastig vinden om hun kinderen te begeleiden met schoolwerk. Ouders zijn blij met de extra aandacht en ondersteuning, zeker in deze moeilijke tijd.' Ook merkte zij hoe erg de kinderen hun meesters en juffen en hun vriendjes en vriendinnetjes missen. 'Zij waren blij om ons te zien. Om even contact te hebben met iemand van buiten het gezin.'

Vrijwilligster Lea Jaspar vertelt waarom zij meedoet aan het project: 'Mijn moeder kon mijn honger naar verhalen niet stillen. Pas later realiseerde ik mij hoe belangrijk taal is. Het is hét instrument om je behoeftes, ideeën en dromen te delen. Een ander te raken, te enthousiasmeren of van die ander te leren.' Brigitte Rezk-Kicken vult aan: 'De VoorleesExpress maakt kinderen vele taalervaringen rijker, zodat ze met meer zelfvertrouwen verder op pad kunnen gaan.' Of ze het niet spannend vindt om nu bij een gezin thuis te komen? 'Ik vind het juist een voorrecht om in deze hectische tijd iets voor een ander te mogen betekenen.' Uiteraard volgen alle vrijwilligers en deelnemers de richtlijnen van de rijksoverheid.

Meer weten over de VoorleesExpress?

Zie www.bibliotheekmeerssen.nl, vraag ernaar op je school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, of neem contact op met Bibliotheek Meerssen via voorleesexpress@bibliotheekmeerssen.nl of 043-3642411. Contactpersoon: Ilona van Reijen.