Nieuwsbericht Voorkom diefstal en inbraak in auto's

Publicatiedatum: 18 oktober 2016 12.00 uur

Voorkom auto inbraak
Elke twee minuten breekt een dief een auto open. Om deze te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. Misschien is het u of iemand uit uw omgeving wel eens overkomen. Waardevolle papieren weg, dierbare spullen verdwenen of zelfs de hele auto spoorloos. De laatste tijd worden er in Meerssen opvallend meer auto's gestolen en/of opengebroken.

Wijkagent Janno Groenveld: "Vanzelfsprekend is de politie bezig met de zaak, maar we vragen u goed op te letten, zodat we samen zo snel mogelijk een eind maken aan deze toename."

Wat doet de politie?

"Autokraak of autodiefstal is voor de politie een moeilijk aan te pakken delict," vertelt wijkagent Janno Groenveld: "Het openbreken en stelen is een kwestie van minuten, terwijl de inbraak of diefstal vaak een paar uur later wordt ontdekt. Op autodieven rechercheren of 'posten', om ze op heterdaad te kunnen betrappen, is een kostbare en tijdrovende zaak. Hier moet ook nogal wat geluk mee hebben. De politie probeert onder meer door technisch (sporen)onderzoek van de opengebroken auto's de daders te achterhalen."

Preventietips diefstal auto

Er zijn allerlei manieren om het inbrekers en dieven moeilijker te maken.

 • Zet de auto zo vaak mogelijk op een bewaakte parkeerplaats of op een goed verlichte plek. Parkeer de voorwielen altijd richting de trottoirbanden.
 • Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de auto het stuurwiel in het stuurslot te laten vallen.
 • Haal de radio (of het frontje van de radio) uit de auto. Verstop dat niet in de auto.
 • Haal altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al parkeert u maar heel even. Sluit uw auto altijd goed af. Laat geen reservesleutels achter in uw auto.
 • Laat uw spullen niet zichtbaar in de auto achter. Heeft u een stationcar, dek dan de laadruimte niet af.
 • Laat zien dat u niets waardevols in de auto heeft liggen. Zet het dashboardkastje open.
 • Het graveren van autoruiten met het kenteken werkt drempelverhogend. Gegraveerde ruiten zijn een extra handicap voor het verhandelen van de complete auto.
 • Gebruik een afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
 • Laat een goedgekeurd alarmsysteem of een startonderbreker installeren.
 • Naast elektronische beveiligingsmiddelen zijn er ook mechanische middelen in de handel. Voorbeelden zijn handremsloten, stuur-pedaalsloten, wielklemmen, wielmoerbeveiliging (tegen diefstal van siervelgen).
 • Ga bij verkoop van uw auto altijd mee met de proefrit. Stap als eerste in en als laatste uit de auto tijdens de proefrit met een potentiële koper.
 • Geef uw auto bij verkoop pas af wanneer alle zaken zijn geregeld (betaald, kenteken overgeschreven, officieel vrijwaringsbewijs ontvangen).

Laptops en navigatiesystemen

"Laptops, TomTom's en andere navigatiesystemen zijn erg gewild bij autokrakers. Laat deze niet in de auto achter. Als het écht niet anders kan, leg de laptop dan achter in de kofferbak", adviseert wijkagent Janno Groenveld. "Om te voorkomen dat de laptop van buitenaf kan worden opgespoord, moet u de laptop altijd helemaal uitschakelen. Haal het navigatiesysteem altijd uit de auto en zorg er dan voor dat de houder niet op de voorruit bevestigd blijft. Verwijder met een doekje even de afdruk van de zuignap op de voorruit en haal de voedingsdraad uit de sigarettenaansteker. Dit zijn allemaal aanwijzingen waar de autodief op let! En wie nog minder risico wil lopen, moet het dashboardkastje leegmaken en het klepje open laten staan."

Autodiefstal na woninginbraak

Het komt wel vaker voor dat auto's gestolen worden bij een woninginbraak, waarbij de inbreker de autosleutels uit de woning steelt en er vervolgens met de auto vandoor gaat. Maak er daarom een gewoonte van om de autosleutels niet voor het grijpen in de woonkamer of in de hal te laten liggen, maar 's nachts mee naar de slaapkamer te nemen.

Aangifte doen is belangrijk!

De politie heeft zo veel mogelijk informatie nodig om goed zicht te krijgen op de handelswijze, locaties en buit van de auto-inbrekers/dieven. Wijkagent Janno Groenveld "Daarom is iedere aangifte belangrijk. Dat kan tegenwoordig ook via internet op www.politie.nl. Het verzoek is om in zo'n geval alles te melden bij het doen van aangifte. Geef dus niet alleen de laptop, de radio-cd-speler of het ontvreemde navigatiesysteem op, maar ook het zakje pepermunt of de zonnebril die is gestolen. Soms kan de politie aan de hand daarvan een autokraak of autodiefstal linken aan een aangehouden verdachte."

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.