Gemeente Meerssen | Via Belgica, wegens succes verlengd

Nieuwsbericht Via Belgica, wegens succes verlengd

Gepubliceerd op: 18 juni 2020 16:50

Op donderdag 18 juni werd door de gemeenten Kerkrade, Heerlen, Simpelveld, Voerendaal, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Maastricht, Riemst (BE) en de Provincie Limburg een nieuw driejarig Via Belgica convenant afgesloten. Namens de gemeente Meerssen werd het convenant ondertekend door wethouder Toerisme Remco Vertommen. Aan de ondertekening is vanwege de corona-maatregelen een ludieke draai gegeven. In Romeinse tenues gehulde wielrenners haalden de handtekeningen al fietsend op bij de betrokken bestuurders. De fietstocht ging van start in Heerlen en eindigde op de brug van Vroenhoven in Riemst.

Via Belgica wegens succes verlengd

Via Belgica convenant 2021-2023

De afgelopen 15 jaar is op diverse fronten gewerkt aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica, de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland. Wat in 2005 startte met een visie 'Via Belgica, verleden op weg naar de toekomst' groeide uit tot een vruchtbare intergemeentelijke en Euregionale samenwerking waarbij archeologie en beleveniseconomie met elkaar zijn verbonden. In het nieuwe convenant wordt de intentie naar elkaar uitgesproken ten minste tot en met 2023 te blijven samenwerken. "We willen Via Belgica verder zichtbaar en beleefbaar maken. Net als eeuwen geleden moet de Via Belgica weer ontsluiten, samenbrengen en verbinden" aldus Ruud Burlet, gedeputeerde Archeologie Provincie Limburg.

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

De in opdracht van de Provincie Limburg en samenwerkende gemeenten in 2016 ontwikkelde communicatiestrategie dient als onderlegger voor het zichtbaar en beleefbaar maken van het archeologisch verhaal. Via Belgica richt zich in haar aanpak niet enkel op de weg, maar op het Romeins verleden van het aangrenzende gebied. Onder de noemer 'Vind jouw weg' worden gebruikers en bezoekers uitgenodigd om het gebied opnieuw te ontdekken. Er zijn in de afgelopen vier jaar een website en app met routes, verhalen, virtual reality van onder andere de Romeinse villa aan de Herkenberg en een wandelgids Romeins Zuid-Limburg ontwikkeld, te koop bij diverse ondernemers in Meerssen. In de zomer van 2020 wordt gestart met de bewegwijzering van de Via Belgica lange afstandswandelroute die loopt van Rimburg tot Maastricht.

Versterking en uitbreiding

In de nieuwe convenant periode wordt voortgebouwd op het stevige fundament dat reeds is gestort. Het tracé wordt onderzocht, met ondernemers wordt gewerkt aan aantrekkelijk aanbod, archeologische verhalen worden gedeeld en routes gemarkeerd. Daarnaast spannen de convenantpartners zich in voor een verdere grensoverschrijdende samenwerking in Duitsland, België en Frankrijk.

Meer informatie over het project: viabelgica.eu