Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Verborgen mooie plekjes: Monumentale brug Proosdijpark in oude glorie hersteld

Gepubliceerd op: 29 november 2018 16:40

Al struinend door het Proosdijpark van Meerssen stuiten wandelaars op een prachtige oude monumentale brug. Verscholen in het groen ligt daar een van de mooie verborgen plekjes van Meerssen. De brug heeft een opknapbeurt ondergaan. In opdracht van de gemeente herstelde Monumentenwerk de brug weer in oude glorie.

Maar hoe is deze karakteristieke brug ooit terechtgekomen in ons mooie Proosdijpark? Om hier antwoord op te geven, gaan we 137 jaar terug in de geschiedenis. Naar de tijd van de voormalige Proosdij.

Loopbruggetje Proosdijpark - folly

Amadée Stevens

We schrijven het jaar 1881 als Amadeé Stevens de Proosdij en het bijbehorende park koopt van Caroline Curts-Colpin (kleindochters van Charles Clement Roemers). Hij geeft het park een facelift en laat de oorspronkelijk Franse tuin herinrichten volgens dé mode van die tijd: de Engelse landschapsstijl. De rechthoekige vijver wordt verkleind tot de huidige ronde vorm en in de tuin worden diverse hoogteverschillen aangebracht. Daarnaast bouwde hij het beeldbepalende theehuisje de Gloriette.

Brug: folly of niet?

Ook de stenen brug is een bouwwerk van Amadeé Stevens. De brug dateert uit 1885 en is uitgevoerd als een zogenaamde folly: een bouwwerk dat eigenlijk geen echte functie heeft. De brug werd gebouwd als een gedeelte van een stadsmuur, compleet met schietgaten. Dit gedeelte was inderdaad 'imitatie', maar de brug had wel degelijk een functie.

Bij aankoop van het park grensde het terrein in het zuiden namelijk aan het Kerkpad. Amadeé Stevens wilde het park graag in zuidelijk richting uitbreiden en het Kerkpad verleggen richting het spoor. Dit stuitte echter op verzet van de onder meer inwoners van Rothem. De weg naar de kerk werd dan langer en ze moesten langs het spoor lopen. Zij tekenden dan ook bezwaar aan. En met succes: Amadeé Stevens mocht het pad niet verplaatsen.

Waarschijnlijk breidde hij het park in 1885 wel al uit in zuidelijke richting. Daarop wijst de bouw van het karakteristieke loopbruggetje over het Kerkpad. Omdat het Kerkpad zijn eigendom doorkruiste, bouwde Stevens een bruggetje over het pad en de parkmuur. Zo kon hij eenvoudig naar de andere kant van zijn eigendom. Pas in 1912 kon Stevens zijn voornemen uitvoeren en het Kerkpad verplaatsen richting spoor.

Bijzonder

Het bijzondere aan de brug is dat deze deels is opgebouwd uit materiaal dat is vrijgekomen bij de kerkrestauratie. Dit kun u zien aan gotische details in de stenen van brug.

Restauratie

Monumentenwerk Limburg heeft de de brug gerestaureerd. Door water en plantgroei was het metselwerk aangetast. Dankzij deze werkzaamheden is de brug weer in oude glorie hersteld.

Initialen Amadeé Stevens

Amadeé Stevens liet zijn sporen achter in het Proosdijpark. Tot op de dag van vandaag staan zijn initialen in de monumentale hekpijlers van het Proosdijpark en bij de Gloriëtte.

Meer weten over de geschiedenis van Meerssen?
Koop het geschiedenisboek van Meerssen 'In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek' van schrijver Frank Hovens. Het boek is voor € 45,- verkrijgbaar bij: Cigo Meerssen, Bloemenhuis de Zonnestraal Meerssen, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (Maastricht), Boekhandel Dominicanen (Maastricht) en Boekhandel De Tribune (Maastricht).