Gemeente Meerssen | Veiligheidsvest voor burgerhulpverleners en nieuwe cursusdata

Nieuwsbericht Veiligheidsvest voor burgerhulpverleners en nieuwe cursusdata

Gepubliceerd op: 25 augustus 2021 14:20

AED-vest
Om ervoor te zorgen dat burgerhulpverleners duidelijk herkenbaar zijn voor omstanders en hulpdiensten, stelt de gemeente Meerssen een veiligheidsvest beschikbaar voor elke vrijwilliger. Meer informatie over het veiligheidsvest én nieuwe data voor (herhalings)cursussen reanimatie en AED-bediener vindt u in dit artikel.

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgerhulpverleners die het dichtst bij het slachtoffer zijn (binnen een straal van 750 meter) automatisch een alarmoproep per app of sms. Zij gaan naar het slachtoffer toe en starten de reanimatie alvast op, handmatig of met behulp van een AED. Vaak is het voor omstanders en de hulpdiensten niet duidelijk wie burgerhulpverlener is. Daarom stelt de gemeente een veiligheidsvest beschikbaar voor elke vrijwilliger uit de gemeente Meerssen. Hiermee bent u op locatie duidelijk zichtbaar en is uw rol voor iedereen duidelijk.

Afhalen veiligheidsvest bij het KCC

U kunt vanaf donderdag 26 augustus uw veiligheidsvest ophalen bij het KCC in het gemeentehuis (Markt 50), tijdens de openingstijden; maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.
U ontvangt 1 veiligheidsvest per persoon op vertoon van uw BHV-certificaat of hulpverlenerspasje.

Let op: het dragen van het veiligheidsvest is géén verplichting. Verlies geen kostbare tijd met het zoeken naar het vest als u wordt opgeroepen!

(Herhalings)cursussen

Als inwoner van de gemeente Meerssen krijgt u binnenkort (als de coronamaatregelen het toelaten) weer de mogelijkheid om een cursus reanimatie en AED-bediener te volgen in de gemeente. Er zullen ook herhalingscursussen aangeboden worden. Er zijn al enkele data bekend, kijk voor de mogelijkheden op de website van Hartveilig.
Na afronding van de cursus ontvangt u een certificaat en kunt u zich aansluiten bij HartslagNu. Indien u zich registreert bij het reanimatienetwerk, kunt u de cursus kosteloos volgen. Ook kunt u een cursus volgen in een andere gemeente, ook hier volgt u als inwoner van gemeente Meerssen de cursus kosteloos als u zich na afloop registreert als burgerhulpverlener.

Nieuwe burgerhulpverleners ontvangen hun veiligheidsvest na afloop van de cursus. Bent u als bestaande vrijwilliger niet in de gelegenheid om het vest af te halen, kunt u ook uw vest ontvangen na een herhalingscursus.