Gemeente Meerssen | Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond organiseren FietsTotaal Doortrapdag in Maastricht-Heuvelland

Nieuwsbericht Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond organiseren FietsTotaal Doortrapdag in Maastricht-Heuvelland

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 15:30

Poster fiets doortrap
Fietsen is niet alleen gezond maar ook heel gezellig samen met anderen! Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond organiseren een FietsTotaal Doortrapdag in de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Valkenburg en Vaals.

Tijdens de gezellige en interactieve Fietstotaal Doortrapdag ga je aan de slag met het opfrissen van je verkeerskennis, maak je kennis met de fietsspiegel en ga je samen op pad tijdens de groepsfietstocht om te genieten van het prachtige heuvelland. Fietsveiligheid staat centraal.

De FietsTotaal Doortrapdag wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond in opdracht van de zes gemeenten in Maastricht-Heuvelland als onderdeel van het programma Doortrappen. Doortrappen heeft als doel om senioren te stimuleren vaker en veilig te fietsen. Dit is al enkele jaren een speerpunt in landelijk en regionaal verkeersveiligheidsbeleid. Senioren worden met gezondheidsprogramma's gestimuleerd om in beweging te blijven. Tegelijkertijd is in ongevallencijfers een groeiend aantal ongevallen met de seniore fietser te zien. Doortrappen is in het leven geroepen om daar verandering in te brengen. Het project bestaat uit diverse leerzame en leuke fietsactiviteiten voor senioren.

FietsTotaal Doortrapdag

In de ochtend begin je met het opfrissen van de verkeerskennis en deel je, onder het genot van een kop koffie en wat lekkers, ervaringen met elkaar en geeft een fietsdocent praktische tips. Onderwerpen die aan bod komen zijn 'Slim omgaan met drukke fietspaden', 'Kwetsbaarheid in het verkeer', 'Conditie van het lichaam' en 'Veilig fietsen'. Aan de hand van stellingen, feiten en filmpjes leer je hoe je langer mobiel blijft en veilig aan het verkeer kunt blijven deelnemen. Na een goed verzorgde lunch maak je kennis met de fietsspiegel en wordt deze, als gewenst, gratis geïnstalleerd op de eigen fiets. Daarna begint de groep aan een zorgvuldig samengestelde fietstocht waarbij allerlei verkeerssituaties aan bod komen. Er kunnen maximaal 20 deelnemers aan deze dag deelnemen (vol=vol). Deelname is gratis voor inwoners van de betreffende gemeenten.