Gemeente Meerssen | Veerpontjes Maas voor fietsers en voetgangers gratis

Nieuwsbericht Veerpontjes Maas voor fietsers en voetgangers gratis

Gepubliceerd op: 29 maart 2023 09:30

Veertje
De Maas is de grensrivier tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Wie aan de Maas komt kent wellicht de fiets- en voetgangersveren tussen Ophoven (B) - Ohé en Laak (NL), Rotem (BE) – Grevenbicht (NL) en Uikhoven (BE) - Geulle (NL). De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont Meeswijk (B) – Berg (NL) een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen. De pontjes zijn ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Peeters gaf 28 maart samen met alle Vlaamse en Nederlandse partners het feestelijke startschot voor het nieuwe vaarseizoen. Tevens werd bekend gemaakt dat vanaf 1 april dit jaar de oversteek met de veerpontjes voor fietsers en voetgangers gratis is.

Leuke verbindingen

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kun je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf 2023 kun je dit zelfs volledig gratis.

Daarmee worden de veerpontjes op de Maas gelijkgetrokken met de andere Vlaamse veren, die voor de gebruiker ook gratis zijn. Het gratis maken van de veren zal het voor inwoners en toeristen nog aantrekkelijker maken om de rivier over te steken om een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant.

Aangepaste vaartijden

De exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas is sinds 2016 in handen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De afgelopen drie jaar waren niet eenvoudig voor de veerpontjes: de coronacrisis zorgde voor een gesloten (vaar)grens in 2020. Het hoogwater van juli 2021 zorgde voor een wekenlange onderbreking. De partners deden er alles aan om de exploitatie zo goed mogelijk verder te zetten. De krapte op de arbeidsmarkt – extra voelbaar in seizoensarbeid – liet zich dan weer in 2022 gelden. Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. De veertjes zullen vanaf nu steeds van 10 uur tot 18 uur varen. Voorheen voeren ze in de lente en de herfst ook van 10 uur tot 18 uur, maar in de zomer tot 20 uur. Aan de regeling van het autoveer verandert niets.

Schippers gezocht!

Er worden schippers gezocht! Wie geïnteresseerd is en een vaarbewijs bezit of haalt, mag zich melden bij het RivierPark Maasvallei. Of om het met de woorden van de schippers zelf te zeggen: 'dit is toch mooi werk? Je bent vrij!'