Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Van 7 t/m 13 oktober: De Week van de Veiligheid

Gepubliceerd op: 08 oktober 2019 09:30

Week van de veiligheid
Deze week is het de Week van de Veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit, zoals overvallen, inbraken en diefstallen, toe. Daarom organiseren ondernemers, gemeenten en politie deze week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van heling. In onze gemeente wordt ook nog aandacht besteed aan de thema's lachgas en hennep.

Startsein

Op woensdag 9 oktober geeft burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz het startsein voor de Week van de Veiligheid bij de Albert Heijn in Bunde. Dit gebeurt tijdens het inloopspreekuur van de wijkagent tussen 14.00-16.00 uur. Alle heuvellandgemeenten brengen tijdens de Week van de Veiligheid sjablonen aan op stoeptegels. Deze sjablonen bevatten teksten die aandacht vragen voor een veiligheidsthema, zoals bijvoorbeeld diefstal. Tijdens de aftrap zal de burgemeester samen met de politie een sjabloon aanbrengen op de stoep.

Thema dit jaar: terugdringen van heling

Dit jaar is het thema van de Week van de Veiligheid 'het terugdringen van heling'. Bijna 8 op de 10 mensen zouden een zichtbaar gestolen fiets niet kopen, zo blijkt uit onderzoek. Toch komt heling regelmatig voor, ook onder ondernemers. Met alle gevolgen van dien. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten. Gelukkig kunnen ondernemers veel doen om heling te voorkomen. Zo kunnen ze hun waardevolle bedrijfseigendommen registreren in de app Stop Heling. Na diefstal kan de politie geregistreerde producten sneller opsporen en de dief eerder achterhalen. Als ze zelf tweedehands spullen opkopen, kunnen ze vooraf via Stop Heling controleren of deze bij de politie als gestolen geregistreerd staan. Opkopers zijn wettelijk verplicht een inkoopregister bij te houden, waarin ze een omschrijving van het opgekochte goed en de naam en het adres van de aanbieder noteren. Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers hiervoor het Digitaal Opkopers Register (DOR) dat gekoppeld is aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding.

Lachgas

Tijdens de Week van de Veiligheid geeft Mondriaan (instelling voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingsproblematiek) voorlichting over lachgas. Lachgas wordt steeds vaker gebruikt, met name door jongeren, maar is niet zonder gevaar. Mondriaan gaat samen met de straatcoaches de straat op om voorlichting te geven aan jongeren.

Hennep

Tijdens de Week van de Veiligheid worden voorlichtingsfolders uitgedeeld over hennepteelt. De meeste mensen weten wel dat een hennepkwekerij illegaal is en veel gevaren met zich mee brengt, maar de gevolgen van gepakt worden met een hennepkwekerij worden niet altijd goed overzien. Naast een strafrechtelijk onderzoek, wordt het pand gesloten en sluit Enexis de stroom af.

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland, VNO-NCW en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Kijk ook op www.deweekvandeveiligheid.nl